« Vissza a FOSZ képzés főoldalra

Mi az a felsőoktatási szakképzés?

A felsőoktatási szakképzés a korábbi (gyakran FSZ-nek becézett) felsőfokú szakképzést váltotta fel. A négy féléves, gyakorlatorientált képzéseket kivették az Országos Képzési Jegyzékből, 2013-tól kizárólag egyetemek és főiskolák indíthatják. Nappali és levelező tagozatos képzéseket is hirdetnek a felsőoktatási intézmények, a pótfelvételin azonban csak önköltséges változatra lehet jelentkezni.

Ezért is jár diploma?

Diploma nem jár érte, viszont felsőfokú szakképzettséget igazoló oklevelet kaptok a negyedik félév végén, a sikeres záróvizsga után.

Ha nem kapok érte diplomát, miért végezném el?

Mert a szakképzettséget ezzel az oklevéllel is igazolhatjátok, ha pedig ugyanazon a szakterületen jelentkeztek alap- vagy osztatlan képzésre, a megszerzett kreditek 75 százalékát beszámítják. A kétéves felsőoktatási szakképzésen 120 kreditet kell összegyűjteni (ebből 30 a szakmai gyakorlat teljesítése), tehát 90-et számítanak be: egy hároméves alapképzés esetén tehát 180 kredit helyett már csak 90-et kell megszereznetek, vagyis az alapszakos diplomát jóval hamarabb szerzitek majd meg, mint azok, akik közvetlenül az érettségi után kezdik a képzést.

A felsőoktatási szakképzés azoknak is jó megoldás, akiknek nem sikerült jól az érettségijük, vagy nem szereztek emelt szintű érettségit - amely egyre több alapszakon alapfeltétel. Ők beiratkozhatnak a kétéves képzésre, amelynek az elvégzése után továbbtanulhatnak alapszakon, és a kreditelismerés miatt három év helyett másfél év alatt megszerezhetik a diplomát. Így összességében - négy félév (felsőoktatási szakképzés) + három félév (alapszak) = hét félév - csak egy szemeszterrel tanulnak több ideig, mint azok, akik egyenesen BA- vagy BSc-szakra mentek.

A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez is kell nyelvvizsga?

Több szakon alapfokú (B1) komplex nyelvvizsgát kérnek a végzősöktől, de van olyan képzés is, amely elvégzéséhez alap- vagy középfokú szakmai nyelvvizsga kell.

Ugyanaz a neve a képzéseknek, mint az alapszakoknak. Miért?

Hogy könnyebb legyen az átjárás a felsőoktatási szakképzés és az alap-, illetve osztatlan szakok között, a névből rögtön láthatjátok, hogy milyen irányban mehettek tovább. A képzések egyébként különböző szakirányokkal indulnak. Ha például kommunikáció- és médiatudomány képzésre jelentkeztek, a kommunikátor és a moderátor, az emberi erőforrások képzésen humánpolitikai és személyügyi szakirány közül választhattok. Bővebb információt a kiválasztott felsőoktatási intézménytől kaphattok.

Hány pont kell a bekerüléshez?

A 2017 őszén induló képzésbe történő bekerüléshez xxx pont kellett.

Mennyit kell fizetni?

A 2017 őszén induló képzés önköltsége 200 000 Ft/félév.

 

Forrás: http://eduline.hu/felsooktatas/2013/8/5/felsooktatasi_szakkepzes_2013_legfontosabb__604V0L