Nincs account-om, hogy tudok bejelentkezni?

        Windows esetén:

           1. Ha már van UNIX-os (LDAP) account, akkor regisztrálni kell a winadmin.iit.uni-miskolc.hu oldalon

           2. Ha LDAP account még nincs, akkor először oda kell kérni, hogy ne legyen névütközés.

               Ha elkészült az account, akkor annak adatairól e-mail-ben kap értesítést.

        Még egyszer tehát: ha nincs LDAP-os account, akkor addig Windows-os se lesz!!

    Linux, UNIX esetén minden elsős automatikusan kap egy accountot, amit az első laborgyakorlati óráján kap meg. Ha ez mégsem történt meg, esetleg máshonnan érkező hallgató, akkor keresse a rendszergazdát, vagy egyeztessen a gyakorlatvezetőjével.

 

    Elfelejtettem a jelszavam.

    Ha jár gyakorlatokra, akkor megkérheti gyakorlatvezetőjét, hogy egyeztessen a rendszergazdával, és a következő gyakorlaton személyesen átadja az új jelszót.

        Windows esetén:

           a winadmin.iit.uni-miskolc.hu oldalon az "Elfelejtett jelszó" menüt választva, a szükséges adatok megadása után megerősító e-mail érkezik az LDAP-os e-mail címre. Tennivalók az e-mail-ben. Ha a kvóta megtelt, az e-mail nem érkezik meg.

         Linux, UNIX esetén:

           Konzultációs időben jelentkezzen a rendszergazdánál (helyet és időpontokat keresse a tanszéki hirdetőn, mert félévente változhatnak) és kérjen új jelszót. Az új jelszót minél hamarább változtassa meg!

 

    Azt sem tudom, van-e felhasználói számlám a Linux/UNIX rendszerekre?

        Kérje meg egy társát - aki be tud jelentkezni - hogy kérdezze le az LDAP címtárból a felhasználó nevét. Használják a az ldapsearch -x -LLL "uid=<felhasználónév>" vagy ldapsearch -x -LLL "neptunkod=<neptunkód>" parancsokat!

 

  A Linux-ok grafikus felületére nem tudok bejelentkezi.

       Ha a karakteres felületen (konzol, ssh) be tud jelentkezni, akkor valószínűleg a lemezkvótája telt meg. Lépjen be karakteres felületen, ellneőrizze kvótáját a quota -v paranccsal és szükség esetén töröljön a munkajegyzékéből, hogy helyet szabadítson fel.

 

    Hogyan kell jelszót változtatni?

            Windows esetén:

           a CTRL-ALT-DEL gombok megnyomása után megjelenő menüben a jelszó változtatást kell kiválasztani.

        Linux/UNIX esetén:       

           Bejelentkezést követően egy parancsfelületen ki kell adni a passwd utasítást, ami megkérdezi az új jelszót kétszer, majd a régi jelszót (Bind password:) egyszer. A sikeres jelszó változtatásról üzenetet kapunk.

     

    Az IIT-s email címemre küldött leveleket nem kapom meg.

        A problémának három oka lehet:

        A virusszűrő virust talált a levélben, ezért annak kézbesítését elvetette: Nincs lehetőség virustartalmú levél továbbíttatására.

        Betelt a postafiókjának lemezkvótája: Jelentkezzen be és szabadítson fel lemezterületet postafiókjában, törölje leveleit.

        A ${HOME}/.procmailrc vagy ${HOME}/.forward fájlok útján rendelkezett levelei kezeléséről és/vagy továbbításáról, amiben hiba van: Ellenőrizze a beállításokat vagy törölje a fájlokat!

 

     Egyéb problémám van az account-tal.

            Windows esetén:

           e-mail kell írni a rendszergazdáknak. E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

        Unix esetén:

           Jelezze a problémát a rendszergazdának a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, vagy kérjen segítséget gyakorlatvezetőjétől!

     

    Linux alatt munka közben válaszképtelen lesz a rendszer. Nem tudok kilépni sem.

        A grafikus felületet a Ctrl+Alt+BkSpc billentyűkkel leállíthatja, mire az automatikusa újraindul és ismét bejelentkezhet. Célszerű karakteres felületen bejelentkezni, ahol ellenőrizheti processzeit, szükség esetén állítsa le azokat (a kill parancs használatával) és ellenőrizze lemezkvótáját! Ha ezek az intézkedések nem segítenek, jelezze a problémát gyakorlatvezetőjének, a rendszergazdának vagy Répási Tibornak.

     

    Windows-ra történő bejelentkezéskor megadom a nevemet és a jelszavamat, de nem tudok belépni. Az üzenet: "Az account zárolva van."

            Túl sok hibás belépési kísérlet történt (több mint 3), ezért biztonsági okokból a rendszer automatikusan letiltotta ezt az account-ot. Jelezze a Windows-os rendszergazdáknak (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), vagy konzultációs időben keresse meg a 111-es szobában Wagner Györgyöt.

     

    Windows-ra történő bejelentkezéskor megadom a nevemet és a jelszavamat, de nem tudok belépni. Az üzenet: "Az account le van tiltva."

           A felhasználó valamilyen nem engedélyezett tevékenységet folytatott, ezért az account-ja letiltásra került. Keresse meg a Windows-os rendszergazdákat (Imre MIhály, vagy Komor Gergely), hogy tisztázódjon a tiltás oka.

 

Mi a különbség a UNIX vagy Linux között?

A UNIX első operációs rendszerek egyike, zárt forráskódú és nem ingyenes, szervereken használható. A Linux sokkal újabb, nyílt és ingyenes asztali- és szervergépeken is használható. A GNU egy projekt, amely nem tartalmaz UNIX-ban felhasznált kódot, de végeredményében a készített operációs rendszer, beleértve a programokat is hasonlít rá. A GNU projekt Linux kernelt használ, bár ez nem a projekt keretében született, így helyesebb a GNU/Linux használata. Tehát a Linux az Unix-szerű, de nem ugyanaz. A UNIX elvek mellet a GNU számtalan újítást is alkalmaz. A Unix/Linux, UN*X írásmód utalás arra, hogy ez esetben mindegy melyik, mert nem lesz különbség. Vannak más Unix-szerű operációs rendszerek, amelyek zártak esetleg nyíltak is (FreeBSD, OpenBSD, NetBSD) lehetnek.

 

Miért nem tudom futtatni másik (pl.: otthoni) Linuxról átmásolt C/C++ nyelvről fordított futtatható binárist?

A C vagy C++ nyelv csak forráskód szinten hordozható (platformfüggetlen).

Ekkor valószínűleg eltérő a processzor architektúrád. A UNIX/Linux rendszereken optimalizálva van a futtatható bináris a CPU utasításkészletére (ettől gyorsan fut a program). A megoldás, az hogy a forrást újra fordítod az aktuális gépen. (Előfordulhat, hogy több eltérő típusú gépről is elérhető a felhasználói könyvtárad.) Vagy ténylegesen platformfüggetlen nyelvet használsz, mint a Java. Jelenleg a .NET szűkebb értelemben platformfüggetlen, egyes esetekben Linuxon is futtatható. Esetleg szkript nyelveket használsz, amik platformfüggetlenek. Ilyen a PERL, Python, és még sok más is. Valamint az otthoni gépedet beállított a többplatformos (multiplatformos) fordításra. Ezzel is csak azt éred el, hogy otthon lefordított program felmásolva használható lesz, de ekkor otthon nem tudod futtatni. Továbbá, ha a processzorod támogatja, és van több partíciód, akkor telepíthetsz több eltérő architektúrához szánt disztribúciót. Illetve x86 (i386, …, i868) és x86_64 (amd64) architektúrát az emulátorok is kezelhetnek. Esetleg hiányzik valamelyik megosztott programkönyvtár (dinamikus csatolású könyvtár), amely a futás során töltődne be.

 

Miért nem tudom futtatni a Windowsos gépről átmásolt C/C++ nyelvről fordított futtatható binárist?

A C vagy C++ nyelv csak forráskód szinten hordozható (platformfüggetlen). Megoldás, az újrafordítás a különböző típusú gépeken. Egyes programkönyvtárak nem platformfüggetlenek, így azok nem lehet lefordítani. Megoldás ezen függvények mellőzése, eltávolítása a forráskódból. A platformfüggő függvények cseréje ANSI C, vagy GNUlib függvényekkel. (Nem minden esetben lehetséges. A C nyelvi makrók használata a feltételes, itt platformfüggő fordításhoz.) Egyes esetekben a Wine programmal (wine fájlnév vagy ./fájlnév.exe) futtatható – amennyiben telepítve van. (Saját Linuxodon fordíthatsz akár Windowsos binárist is.)

 

Miért van szinte mindenre egynél több program?

Ezek bár ugyanarra a feladatra íródtak eltérő elveket, megoldásokat programkönyvtárakat használnak, így eltérő erőforrás (processzor, memória) igényük, más felhasználói felületük van. Így a különféle gondolkodás módú felhasználók azt használhatják amihez kedvük van. Esetleg az egyik nem lenne telepítve, akkor a másikkal is megoldható.

 

Debian GNU/Linuxot használok én is, de az miért különbözik ettől?

A rendszergazda állítja össze és elgondolásai alapján testreszabhatja a teljes rendszert, így akár ugyanaz a disztribúció is nagy mértékben eltérő lehet. (A biztonságosság, megbízhatóság fontosabb szempont lehet a kényelemnél.)

 

Nem Debian GNU/Linuxot használok, ebből származik előnyöm vagy hátrányom?

A programok között nem lesz nagy különbség (esetleg az eltérő verziók miatt lehet eltérés). A Debian stabil verzióiba a legjobban letesztelt programok kerülnek, így a többi disztribúciókhoz képest legtöbb program főverzió száma is eltér (lemaradás). A visszafelé kompatibilitás elve miatt, ami Debianon működik, az az újabbakon is fog, fordítva valószínűbb a sikertelenség. Tehát ami otthon működött, az azért nagy valószínűséggel – mivel elég ritkán van szükség főleg parancssorban ezekre, az új megoldásokra – működni fog. A disztribúciók között leginkább a rendszergazdai tevékenységekben jelentenek nagyobb különbséget. Figyelj arra, hogy a különböző gépek eltérő verzió számú Debiant futtathatnak. Ennek lekérdezésére a lsb_relase -a parancs használható.

 

Csak Windows-om van, hogyan gyakorolhatok Linuxon?

   A Putty segítségével beléphetsz a szerverekre, így futtathatsz parancssori vagy grafikus programot. A Putty helyett, használhatsz Java kisalkalmazásokat (applet) is:

    Telepíthetsz csak Bash héjat, ennek neve CYGWIN.

    Használhatsz emulátort, és arra telepíthetsz Linuxot.

    Ha létre tudsz hozni újabb partíció(ka)t akkor arra is telepíthetsz (akár Windows alól, vagy pendrive-ról és CD/DVD-ről is).

    Akár Pendrive (4 GB feletti) vagy CD/DVD lemezről is futtathatsz Linuxot, bár így azért lassabb.

    A parancsok leírásainak eléréséhez az internet is elegendő, számtalan oldal tartalmaz dokumentációk HTML formátumba átalakított kereshető változatát.

 

Miért vannak hibás fájl nevek a tömörített fájl nevekben?

Miért nem sikerül kicsomagolni a tömörített fájlt?

Egyes grafikus csomagolók nem boldogulnak az ékezetes fájlokkal (amennyiben nem az alapértelmezett karakterkódolást használnak), a parancssorban ez nem okoz ilyen gondot.

 

Miért tartalmaznak a fájlnevek értelmetlen karakterek?

Bejelentkezés során ellenőrizd, a nyelvi beállítást és annak karakterkódolását. Vagy utólag ezt állítsd be megfelelően. Ekkor hibásan lett megadva a fájlnevek kódolása, eltér az alapértelmezettől (éppen használt beállítástól). Keress a megjelentés során karakterkódolás, vagy a kódlap váltása menüpontot. 

    Krusader: „Megjelentés” menüpont „Távoli karakterkészlet kiválasztása”

    Böngésző:

    Iceweasel/Firefox: „Nézet” menüpont „Karakterkódolás”

    Apache beállítás: nem lehet :-(

A nyelvek, pontosabban az eltérő karakterkódolást között, ha nem csak ASCII karaktereket használunk ide-oda ne váltogassuk. Ha így teszel a convmv parancs segítségével átalakíthatod, pl.:

convmv --notest -f latin2 -t utf-8 fájlnév.

 

Miért tartalmaznak a szöveges fájlok értelmetlen karakterek?

Ekkor hibásan lett megadva a fájok tartalmának kódolása, eltér az alapértelmezettől. Keress a megjelentés során karakterkódolás, vagy a kódlap váltása menüpontot.

Böngészők: Iceweasel (Firefox): „Nézet” menüpont „Karakterkódolás”

Apache beállítás: :-(

A recode parancs segítségével átalakítható, pl.: recode Latin2.. fájlnév. (Régebben az iconv is használható

volt.)

 

Miért tartalmaznak a szöveges fájlok sorainak végén értelmetlen karaktereket?

Nem egyforma sorvég kódolást használnak a különböző típusú rendszerek. Mentés vagy akár a megjelenítés során a legtöbb szövegszerkesztő képes az átalakításra. A recode segítségével átalakítható, pl.: recode latin2/CR-LF.. vagy recode macce/CR.. stb. Ez bizonyos fájloknál gondokat okozhat, pl.: konfigurációs fájlok, szkript fájlok egyes utasításai! Lehetőleg mindig egy üres sor zárja a konfigurációs, vagy szkript fájlokat.

 

A számítógép miért nem találja ki a karakterkódolást?

A programok bájtokat olvasnak be, illetve küldenek a képernyőre. Így az lényegtelen, hogy milyen karakter az embereknek. Ha ismert az, hogy a fájlt milyen – emberi, nem programozási – nyelven írták, akkor könnyen hozzárendelhető a karakterkódolás, de előbb ezt az értelmes tartalomból fel is kell ismerni. Nyugat-Európában lévő országok, illetve nyelvek (amerikai angol is): IBM-850, ISO 8859-1, Windows-1252 vagy újabban ISO 8859-15, viszont a finn csak ISO-8859-15; kelta (ír, welszi, stb.) nyelv: ISO 8859-14; Kelet-Európában: IBM-852, ISO 8859-2, Windows-1250, vagy Délkelet-Európában: ISO-8859-16 használható. A magyar nyelv mindkettőbe tartozik, bár nyomdai idézőjel, csak utóbbi van, és nagykötőjel még ebbe sincs.

 

Beléphetek egyszerre több gépre is?

Igen, de a szabályzatban foglaltak szerint – indokolt esetben, és nem más helyett.

 

Egy gépre többször, vagy többen is bejelentkezhetnek?

Grafikus felületen ugyanaz a felhasználó nem, de egy másik igen. Karakteres felületen, vagy távolról igen.

 

Nincs hang, mit tegyek?

alsamixer, aumix programok egyikével ellenőrizze, hogy nincs-e lehalkítva a hangkártya keverője.

 

Nem látok a weblapokon néhány multimédiás tartalmat, miért?

A Flash Player telepítve van, így annak jónak kell lennie. A Firefox/Iceweasel böngészőhöz a Moonlight viszont nincs, így ezt neked kell hozzáadni (telepíteni).

 

Furcsa módon, hiányosan látok egyes weboldalakat, miért?

Ez sajnos akkor is előfordul, ha Iceweasel böngészőt nem támogatja az oldal. Ekkor hazudnunk kell a böngésző, és a akár a rendszer kilétéről is. Megoldás: keress „user agent” beállítási lehetőséget, és add meg az elvárt böngésző adatait. Firefox/Iceweasel: írd az „URL hely” mezőbe az about:config sort, majd keresd a general.useragent.extra.firefox kulcsot, és módosítsd az értéket.

 

A wget miért nem (ugyanazt) tölti le, mint a grafikus böngésző?

Igen lehet ilyen, adjuk meg a böngésző azonosítóját:

wget --user-agent=Firefox/3.6

 

UTF-8 vagy ISO 5589-2 (Latin2)?

Attól függ mire van szükséged, ha elég a Latin2 kódolás 255 jele akkor az használd. Ha azonban ettől több kell, akkor UTF-8. (A legtöbb program támogatja, de nem mindegyik pl.: tr) (Latin2 esetén néhány magyar írásjel és ez euró jel sem használható, nem tartalmazza ezeket.) Ha csak angol (latin) ABC betűit és írásjeleit használod, akkor lényegtelen a kódolás típusa. (Azonban ez az UTF-8 karakterkódoláson kívül más UNICODE (UTF-16LE, UTF-16BE, UTF-32) szabvány esetén már nem így van.)

 

Miért nem nyílik ki a CD-meghajtó?

Kinyitás előtt a csatolt CD vagy DVD lemezt mindig le kell választani!

Az umount /cdrom, umount /media/cdrom vagy umount /dev/sr0 parancsok egyikével csatold le, ezután próbáld kivenni. Valamint a eject -T paranccsal ki- vagy bezárhatod a meghajtó tálcáját, ekkor az umount kiadása szükségtelen is. (Az audio CD és DVD film használatakor (lejátszása) nem kell a mount és umount parancs sem.) Az Iceweasel/Firefox „Jó napon van” mód hatására, nem a megszokott oldalak töltődnek be. Ez az operációs rendszer beállítása miatt van, az egyetemi szervergépek neveire azok web tartalma töltődik be.

 

Miért, nem tudom formázni a pendrive, vagy más eszköz fájlrendszerét?

Erre csak a rendszergazda jogosult. Ha nem sérült a fájlrendszer a chmod -R 700 könyvtár; rm -r könyvtár is elegendő. Figyelj ezzel a könyvtár teljes tartalmat törlöd! Ilyenkor mellőzd a helyettesítő karaktereket (?, *, [] ) (A chmod a+w, akkor szükséges, ha nincs írási jogunk a könyvtárra, a Windows-os vírusok többnyire ilyet hoznak létre.)

 

Melyik parancsértelmező héjat használjam?

Amelyik tetszik, azonban elsősorban a Bourne Again Shell kerül oktatásra. Ez számít a legelterjedtebbnek és legnépszerűbbnek is. A gold és jerry gépre otthonról jelszó nélkül jelentkezek be, de ha az egyikről a másikra lépek be, ott újból kéri.

Igen a jelenlegi beállítások mellett, nem engedélyezett a jelszó továbbítás. Így ezeken a gépeken is el kell helyezni a privát kulcsot, azonban fokozottan figyelj a helyes jogosultság beállítására.

 

Hogyan állíthatom le (zárhatom be) folyamataimat?

Hogyan ellenőrizem, hogy nem fut feleslegesen folyamatom?

A ps -uwx, ps awux, ps -ef, pstree -p, vagy top parancsok egyikével lekérdezheted milyen folyamatok futnak. A felesleges az, amit annak gondolsz. A killall programnév, vagy kill -s SIGKILL pid parancs segítségével állíthatod le.

 

Mi használja a pendrive-ot, vagy más eltávolítható eszközt?

Az lsof, illetve fuser parancs megmutatja, azt hogy melyek ezek. Ezeket zárhatjuk be, vagy akár egy könyvtár váltás is elégséges.

 

Miért, nem működik a killall?

Igen néha nem működik megfelelően. Ekkor a ps -wx, vagy top parancs által megadott nevet add meg, vagy a kill -s SIGKILL pid segítségével állítsd le.

 

A fájlrendszer fájljait ZIP tömörítvénybe csomagoltam, de Windowson kitömörítve fura karakter lettek a fájl nevekben.

Ekkor feltehetően UTF-8 kódolású fájlok lettek tömörítve. Legegyszerűbb, ha Linuxon a fájlnevek kódolását változtassuk meg a FAT fájlrendszer kódolásának (a területi és nyelvi beállításoktól függ) megfelelően, és ezt tömörítsük be, majd ki.

 

Bal kezes vagyok, hogyan állíthatom át az egeret?

Grafikus felületen parancssorból:

három gombos (régi klasszikus) egér: xmodmap -e "pointer = 3 2 1"

három gombos görgős (legelterjedtebb) egér: xmodmap -e "pointer = 4 5 3 2 1" (ilyen van a laborban)

öt gombos görgős egér: xmodmap -e "pointer = 5 6 3 4 5 2 1"

Valamint egyes ablakkezelőkben a beállítások között (vezérlőpultban) is találhatunk ilyen lehetőséget.

 

Angol a billentyűzet kiosztás, hogyan lehet magyar?

Grafikus felületen parancssorból:

a setxkbmap hu segítségével.

Valamint egyes ablakkezelőkben a beállítások között (vezérlőpultban) is találhatunk ilyen lehetőséget. A bejelentkezési képernyőre a beállítás nem lesz hatással.

 

Egyes parancsokat minden bejelentkezéskor kiadok, hogyan automatizálhatom ezeket?

Hogyan tudok elindítani automatikusan parancsot (programot)?

parancssor: .bashrc

X window: .xsession

 

Melyik konfigurációs fájl mire való?

Egyes parancsokat bizonyos időközönként kiadok, hogyan automatizálhatom ezeket?

Mivel, nincs crontab, vagy at parancs, így csak a sleep paranccsal, akár végtelen ciklusba helyezve.

 

A numerikus billentyűzeten tizedesvessző helyett, tizedespontot akarok használni.

Grafikus felületen parancssorból:

xmodmap -e 'keycode 91 = period'

visszaállítása:

xmodmap -e 'keycode 91 = comma'

 

Hogyan lehet biztonsági másolatot készíteni saját adathordozóra?

Hogyan lehet fájlokat átmásolni?

SSH: ssh szerver cat tavoli_fajl > helyi_file, vagy ssh szerver "tar -cjf - tavoli_konyvtar" > helyi.bz2

SCP: a rekurzív másolással probléma adódhat. A szimbólikus linkeket előbb elkell távolítani. Ha nem tesszük a másolás sosem érhet véget, mert a linkek hurkot képezhetnek, és teleírjuk a lemezünket. A távoli gép, amiről mentünk: find ~ -type l -fprintf ~/symlinks.lst "%l\0%p\0" -exec rm \{\} \; Ezután megkezdődhet a másolás a helyi gépről scp -r Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.:~ ~/ide, ha kész a helyi és távoli gépen: cat ~/symlinks.lst | xargs -0n2 ln -s && rm ~/symlinks.lst

SFTP: get tavoli_fajl helyi_fajl

FTP: get tavoli_fajl helyi_fajl

rsync: rsync -avz -e ssh szerver:konyvtar helyi_konyvtar

SSHFS: sshfs szerver:konyvtar csatolasi_pont; fusermount -u csatolasi_pont

 

Betelt a tárhelyem mit tegyek?

Több program is használ gyorsítótárat, így ezeket ürítheted vagy tiltsd le az alkalmazások beállításaiban. Ha grafikus felületen vagy bejelentkezve és úgy törölsz, egyes konfigurációs fájlok kilépéskor a memóriából újból a fájlrendszerre íródnak, a törlés ellenére. Ha mindent törölni akarsz, jelentkezz ki a grafikus felületen és jelentkezz be a karakteres felületen, vagy távolról lépj be SSH vagy SFTP protokollt kezelő programok segítségével, és ezeken keresztül törölj.

 

Hogyan kell nem a grafikus, azaz karakteres felületen bejelentkezni?

A Ctrl+Alt+F1 válthatsz át, ekkor Ctrl+Alt+F7 a grafikusra vissza, ekkor a Ctrl lenyomása nem kötelező. Az operációs rendszer üzenetei megjelennek ezen a képernyőn, így célszerűbb a Ctrl+Alt+F2 és Ctrl+Alt+F6 közöttieket használni.

 

Hogyan lehet a tárhellyel takarékoskodni?

Ha ugyanaz a fájl többször is meg van, akkor arra kemény kötés (hardlink) hozható létre, pl.: ha a public_html tartalma más könyvtárunkban is megtalálható, akkor az egyik eltávolítható, és még a frissítéssel sem kell foglalkozni. Ez nem alkalmazható könyvtárnevekre, és nem ugyanazon a fájlrendszeren lévő fájlok esetén. Ezekre szimbólikus linket használhatóak, azonban így csökken a létrehozható fájlok száma, és kis mértekben tárhely is. A futtatható binárisain tömöríthetőek, ekkor ugyanúgy használhatok, azonban kevesebb helyett foglalnak, de lassabban indulhatnak el. Erre a gzexe, bzexe, upx való. Ha mi fordítottuk az optimalizáció ne menjen a fájlméret növekedésére, érjük be a gcc -o2 és gcc -o1 parancsokkal. Szkript fájlokat használjunk a fordított és futtatott nyelvek helyett, bár ezek lassabban futnak, de nem lesz két külön álló fájl (forráskód, és bináris). Minden fájl tömöríthettük tar programmal, a tar formátum csak fájlok számai csökkenti, a tárterületet nem. A tar.gz (tar -cvzf) vagy tar.bz2 (tar -cvjf) formátum segítségével már mind kettő elérhető. Ide oda mozgathatjuk a fájljainkat a /tmp és $HOME között – akár ki- és betömörítve. Esetleg forráskódok egy sorba is írhatók, így minden sorral nyerünk egy bájtot. Ehhez saját szkriptet kell írni. A megtekintéshez már használható az indent parancs. Mivel az alapértelmezett beállító fájlok automatikus létrejönnek, elég csak a különbséget (amit mi adtunk hozzá) letárolni. Ez a módszer akkor is alkalmazható, ha a forráskódok több verzióját is meghagyjuk. A könyvtár is fájl, így a könyvtárak létrehozásával a létrehozható fájlok száma csökken. Eltávolíthatjuk az üres fájlokat, könyvtárakat, hibás (árva) linkeket. find -depth -type f -empty -exec rm \{\} \; -or -type d -empty -exec rmdir \{\} \; -or -follow -type l

Felesleges fájlok eltávolítása: dvi o stb.

 

Én beállítottam a saját felhasználói felületemet, ezt átmásolhatom másnak is?

Sok esetben – főleg ablakezelő beállítások – a fájlok átmásolása nem megoldás. Ugyanis teljes elérési

útvonala(ka)t tartalmaz, így azokat mind át kell szerkeszteni.

 

Én otthon beállítottam a saját felhasználói felületemet, ezt átmásolhatom másik gépre is?

Sok esetben a fájlok átmásolása nem megoldás. Ugyanis teljes elérési útvonala(ka)t tartalmaz, így azokat mind át kell szerkeszteni. A felhasználónév egyezés még kevés, mert felhasználói könyvtár lehet a /home/csoport/felhasznalonév, /users/felhasználónév, stb. alatt is. Othon pedig feltehetően a /home/flehasznalónév alatt van. Illetve ellenőrizd, hogy a két program egyező, vagy közel azonos verziószámú.

 

Hogyan tudok saját weblapot létrehozni?

Az mkdir -m 555 ~/public_html paranccsal létrejön egy megfelelő jogosultságú könyvtár, ide helyezheted el a tartalmat (HTML és egyéb fájlok). Elég, ha csak az egyéb (mindenki más) olvashatja, a könyvtárak esetében a futtatási jog sem árt, de ekkor te vagy a csoportod nem olvashatja, de elérheti weben keresztül a tartalmát. A http://users.iit.uni-miskolc.hu/~username, vagy a http://www.iit.uni-miskolc.hu/~username linkről elérheted.

 

Miért, nem jelenik meg a weblapom egyes HTML oldali, vagy fájljai?

Minden fájlnak az egyéb csoportnak olvasási joggal kell rendelkeznie. Könyvtárak esetén futási jog is szükséges, ekkor listázható a tartalma. E nélkül, ha a fájl nevet ismerjük akkor érhető el annak tartalma. A fájlok jogosultságainak beállítására chmod -R g+r, o+r public_html, könyvtár esetén find -type d -exec chmod a+rw \{\} \;

 

Hogyan tudom meg, mi mennyi helyet foglal?

A du, baobab, Krusader alkalmazásban „Eszközök” menüpont „Lemezhasználat” almenü.

 

Mire jó karakteres felületen az egér?

A kimásolás és beillesztés megkönnyítésére. Az egér kijelölésre használható, a középső gomb (görgő) lenyomása a beillesztésre. Valamint a TUI felületű programok legtöbbje kezeli az egeret is.

 

Miért nem sípol a echo -e \a, vagy a beep?

Azért, mert nincs szpíker vagy le van tiltva a BIOS-ban. (A beep ezért fel nincs is telepítve.)

 

Hogyan informálódhatok a C függvényekről?

A 3-as számú szekcióban vannak a függvények leírása: man 3 függvény neve. Erről a man man add leírást, de a man -k függvény neve is kiírja melyikben van. A man -a függvény neve segítségével minden szekciók átlapozhatunk.

 

Mit jelent a quota parancs kimenete?

Ehhez hasonló amit kiír:

Disk quotas for user teszt (uid 1000):

Filesystem blocks quota limit grace files quota limit grace

192.168.42.1:/home 188100 307200 320000 13992500 2700

192.168.42.1:/mail 52 153600 163840

Filesystem: lemez csatolási pontja (hálózati meghajtó esetén a gép IP-címe)

blocks: a felhasznált kilobájtok száma

quota: a felhasználható kilobájtok számának felső határa (ez alatt kell tartani)

limit: az ideiglenesen felhasználható kilobájtok számának felső határa (rövid ideig ennyit használhatunk fel)

grace: az ideiglenesen felhasználhatóság ideje

files: a fájlok darabszáma

 

A jelszó megváltoztatás után miért nem sikerül bejelentkeznem?

A jelszó megváltoztatása előtt mindig győződjünk a billentyűzet kiosztás, a CapsLock és NumLock valódi – próba leütésekkel, amit látunk is, ne a LED-ekről leovassott – állapotáról. A terminálban kiadott passwd bemenete a vezérlő jeleket is beolvassa, a kikapcsolt NumLock esetén az egyes számjegyek a kurzor mozgatás szerepét átveszik, azonban így csak karakteres felületen lehet bejelentkezni, grafikus felület nem engedi ezeket használni. (A jelszó számok, betűk és írásjelek sorozata legyen, mellőzendő az Tab, F1, F2, …, F12, kurzormozgató billentyűk stb.) Figyeljünk arra, hogy a bejelentkezési képernyő angol billentyű kiosztás használ. Így kerüljük az Y vagy Z használatát a jelszóban, vagy ekkor ne felejtsük el, hogy fel van cserélve. A speciális karakterek közül a ! van csak ugyanazon a helyen, grafikus felületen (sem a bejelentkezéskor, sem onnan indított terminál emulátorokon) nem támogatott az ALT+kód megadás, parancsori felületen (0-tól 255-ig) igen. Pendrive-ra történő átmásolás vagy áthelyezéskor hibát kaptam, néhány fájl nem íródott át. A Linux fájlrendszerei kis- és nagy betűket megkülönböztetik, azonban a pendrive FAT fájlrendszere nem. A Linux fájlrendszerei bármilyen karaktert használhatunk, kivétel a perjel (/), azonban a pendrive FAT fájlrendszere alatt számtalan tiltott. Megtelt a lemez, a szimbolikus- és keménylinkek eltérő tárolása miatt a méret ellenőrzés során ezeket figyelembe kell venni.

 

A /kozos és Windowsos gépen a //Hera/kozos hálózati meghajtó alatt, nem látok néhány fájlt vagy jegyzeket.

A Linuxos gépeken nincs korlátozás a fájlnevekben használható karakterekre. Windowos fájlrendszereken viszont van, így ezeket mellőzzük mindkét rendszeren.

 

Honnan tudom meg, hogy legutóbb melyik gépet használtam?

Honnan tudom meg, hogy melyik gépe /tmp, vagy /tarolo könyvtárát használtam?

Sehonnan, mert minden gépen saját log van. A herra-n lévőt nem érei le halandó.

 

Hogyan hivatkozhatok a gépekre?

A nevükkel: akarmi

Az IP-címmel: 126.15.75.30

 

Létezik vírus Linuxra?

Nem igazán, – nem kizárható, kevés számú – illetve annak hatásai a rendszert nem omlasztják össze. Így csak a saját fájljainkban tehet kárt. A Wine programban futtatott vírusos program kifejtheti hatását.

 

A legalapvetőbb felhasználói ismeretek

Nem értem mi a ^X jelentetése?

Nem értem mi a C X jelentetése?

A ^ vagy C a Ctrl billentyűzet jele, X az X billentyű, így ez azt jelenti, hogy Crtl és X együttes lenyomása (Ctrl+X). Nincs F13-től és F36-ig számozott gomb a billentyűzeten! Semmi baj, senkinek sincs, F13 és F24 között a Shift+F1 és F12; F25 és F36 között a Shift+Ctrl.

 

Megzavarodott a terminálom, mit tegyek?

Feltehetően binárist fájlt írtunk ki a képernyőre. A Ctrl+L segítségével törüljük a képernyőt. Ha ez nem segít zárjuk be, vagy jelentkezzünk ki. Ne használjuk a cat parancsot a kiírásra – csak fájlok összefűzésre –, helyette less, more használható. Valamint az elindított programok kimentét (sdtout, sdterr) irányítsuk a /dev/null fájlba, ha nincs rá szükség. Például: iceweasel 2>/dev/null

 

Hogyan tudok kilépni a parancssori szövegszerkesztőkből?

vi, vim: Esc :q! mentés nélkül Esc :x mentéssel színes

ed: q mentés nélkül w q mentéssel

emacs: Ctrl+X+C vagy Ctrl+X Ctrl+C a mentésre és kilépésre rákérdez

joe:

jed:

mcedit: F10 a mentésre és kilépésre rákérdez

nano, pico: Ctrl+X a mentésre és kilépésre rákérdez

Az EDITOR és/vagy VISUAL változóknak azt adjuk meg amelyiket tudjuk használni. (Bár nem nagyon van olyan telepített parancs amihez ezt kell beállítani.)

 

Nem ismerek egy alkalmazást, hol nézhetek utána?

Az angol Wikipédia, a népszerűekről jó leírást és képernyőképet is közöl. A leírás a http://www.debian.org/distrib/packages vagy http://packages.debian.org/stable/ oldalon. Akár előbbiből a http://screenshots.debian.net/, vagy a ??? oldalon elérhetjük a képernyőképeket is.

 

Hol van a parancs?

Használhatóak, a which parancsnev, a whereis parancsnev (man lap helye is) és a type -a parancsnev (álnévként, függvényként, beépített parancsként, külső parancsként) parancs is

 

Mi az egyik függvény tartalma?

A declare -f függvénynév parancs segítségével.

 

Hogyan tudom meg, hogy egy parancs mire használható?

A whatis parancsnev parancs segítségével.

 

Hogyan tudom meg, hogy egy (meghatározott) tevékenységre melyik parancs való?

A apropos tevékenység vagy man -k tevékenység parancsok egyikével.

 

Honnan tudom meg a parancs kapcsolóit?

A parancsnev --help vagy -k kapcsolójával, vahy a help beépített_parancsnev és a man parancsnev (ha ez fordítás, akkor elavult lehet) parancsok egyikével.