Windows-os termek (101,102, 103, 104) szolgáltatásai

 

1. Felhasználói fiók (Account)

A gépekre felhasználónévvel/jelszóval lehet bejelentkezni(a felhasználónév IGEN, a jelszó NEM egyezik meg a Unix-os (LDAP) bejelentkezéssel). A bejelentkezés Active Directory-n keresztül történik. Minden Windows-os gépteremben, bármelyik számítógépre ugyanazokkal az adatokkal lehet bejelentkezni. A munkaállomásokat maximum 10 percre szabad napközben zárolni . A bejelentkező ablak a Ctrl lenyomása után jelenik meg.

 

Igénylés menete:

A http://winadmin.iit.uni-miskolc.hu 

weboldalon a "Fiók regisztráció"-ra kattintva. Csak az tud igényelni, aki rendelkezik LDAP-os account-tal.

 

Szükséges adatok:

    Vezetéknév

    Keresztnév

    LDAP-os account név

    Neptunkód

    Képzés

 

A Küldés nyomógombra kattintva a rendszer egy megerősítést kérő levelet küld az LDAP-os e-mail címre, benne egy link-kel. A link-re kattintva létrehozza a Windows-os account-ot, melynek adatait (bejelentkezési név és jelszó) a rendszer szintén az LDAP-os e-mail címre küldi el. Az egész folyamat kb. 2 percig tart, és akár otthonról is elvégezhető. FONTOS: akinek megtelt a kvótája, az nem fogja megkapni a megerősító e-mail-t, mert a rendszer ezt a levelet már nem tudja kézbesíteni.

 

Meghosszabbítás, jelszó elfelejtés:

A Windows-os account-ok évente lejárnak. Meghosszabbítás szintén a http://winadmin.iit.uni-miskolc.hu weboldalon a "Fiók megújítás"-ra kattintva.

Elfelejtett jelszó esetén szintén  a http://winadmin.iit.uni-miskolc.hu weboldalon az "Elfelejtett jelszó"-ra kattintva.

Mindkét esetben a Windows-os account nevet és a Neptun kódot kell megadni. Helyes adatok esetén e-mail érkezik automatikusan az LDAP-os e-mail címre. FONTOS: akinek megtelt a kvótája, az nem fogja megkapni a megerősító e-mail-t, mert a rendszer ezt a levelet már nem tudja kézbesíteni.

 

2. Tárhely

Minden felhasználó 500 MB méretű tárhelyet kap a szerveren, amely bejelentkezéskor automatikusan Z: meghajtóként csatlakozik az aktuális géphez. Itt tárolódnak a felhasználó beállításai, profilja, saját dokumentumai. Hogy felgyorsuljon a bejelentkezés, időnként takarítsuk ki a tárhelyünket, és az asztalon (Desktop) ne legyen nagy méretű file.. A tárhelyet csak az Informatikai épület 1. emeletén levő Windows-os termekből lehet elérni.

 

3. Levelezés

Bár használható pop3 kliens, de javasolt inkább a web-es felületű levelezőrendszerek használata. Ezt támogatja a Tanszék is.

 

4. Szoftverek (Fontosabb alkalmazások)

Operációs rendszer: Windows 10 x64

Irodai alkalmazások: MS Office Professional Plus 2016, MS Project Professional 2016

Adatbázis kezelők: MS SQL Server 2008, MS SQL Server 2012, MS SQL Server 2014, MS SQL Server Data Tools

Fejlesztő rendszerek: MS Visual Studio 2010, MS Visual Studio Ultimate 2013, MS Visual F# 3.1.2, MS Visual C# 2008, MS Visual C# 2010, MS Visual C# 2012, MS Web Deploy 3.5, CodeBlocks 13.12, Java SE Development Kit 8 Update 20, MS Advertising SDK, MS Azure Authoriting Tools - Libraries - Storage Tools, MS Silverlight SDK, , Entity FrameWork 6.1.1 Tools for Visual Studio 2013, , Windows Phone 8.1 Emulators

Egyéb alkalmazások: Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Oracle Virtual Box 4.3.16, IIS 8 Express, Ms Excel plug-in-ek, Cisco Packet Tracer 6.1.1 Student

 

5. Rack

A laborokban található PC-k nincsenek felszerelve rack-kel, emiatt pendrive-ok, vagy USB-s külső HDD-k használata javasolt.

 

6. Hibabejelentés

Amennyiben valamilyen probléma van a fiókkal, vagy valamelyik program nem működik megfelelően, vagy valamelyik géppel gond van, írni kell egy e-mailt Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , vagy jelezni kell szóban a laborfelelősnek.

 

Az email tartalmazza:

    melyik labor melyik gépénél jelentkezett a hiba (Pl. 103-as labor 2. sor a táblától számítva, 4. gép az ablaktól számítva)

    mikor történt a hiba,

    kinek az accountjá-val,

    részletes leírás a hibáról, pontos hibaüzenet és hibakód, ha van.

 

7. Számítógépek:

Bekapcsolás után kis idővel egy OS választás jelenik meg. A Windows-t választva a boot-olás során minden számítógép MAC cím alapján kap DHCP-s IP címet. Idegen számítógépet felesleges, és nem is szabad a hálózatra csatlakoztatni. A szabályok is tiltják, és úgysem fog kapni IP címet! Sikeres bejelentkezést követően egy kiszolgálóról letöltődik a profile, megtörténnek a számítógépre illetve az adott felhasználóra érvenyes beállítások. Jelenleg hálózati gondok miatt ez akár több percbe is telhet, éppúgy, mint a kijelentkezés utáni profil visszamásolás. A probléma megoldásán dolgozunk.