Szakmai gyakorlat (Summer Industrial Practice)

Informatikus BSc, MSc, BProf, FOSZ
(tárgykódok: GEIAL337BL, GEIAL337B, GEIAL533M, GEIALSzGyBIL_W-BL, GEIALSzGyBI_W-B, GEIALSzGyR-F)Ez az oldal a kurzus teljesítéséről szól. Szervezéssel kapcsolatos információkat a Kari honlap-on talál!

A szakmai gyakorlat lebonyolítása az alábbi módon történik:
  1. szervezés áprilisban, májusban
  2. gyakorlat tényleges letöltése nyáron
  3. kurzus felvétele és teljesítése, a letöltést követő szeptemberben. A teljesítéshez a beszámoló és a hozzátartozó igazolás leadása szükséges nyomtatott formában.

Tanszéki felelős Dr. Tompa Tamás:
    - Elérhetősége: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    - Inf. épület I. em. 105.
    - https://users.iit.uni-miskolc.hu/~tompa/
   
Feladatai:

 • a hallgató segítése a szakmai gyakorlat helyének kiválasztásában
 • a hallgató beszámolójának ellenőrzése, értékelése
 • a teljesítés lejelentése
 • Az informatikus hallgatók őszi szakmai gyakorlatának szakmai vezetése
 • egyéb, nem szervezési problémák, megoldása

    Nem tartalmazza:

 • a szervezést (kérdőívek kiosztása, fogadónyilatkozatok begyűjtése, stb.). Ennek felelőse a kar megbízottja.Állandó információk:

A gépészkar szakmai gyakorlati oldalai, ahol megtalálható az összes tudnivaló a gyakorlatról, letölthetők a szükséges nyomtatványok.

Néhány nyomtatvány itt is:
Kérdőiv (doc)

Igazolás BSc

Igazolás MSc


Az állandó információkból kiemelve néhány fontosabb:

1. Gyakorlat időpontja: 
    - A gyakorlat hivatalos időpontja a 7. félévet megelőző nyár. Ezen belül a szervezéskor meg van adva egy időpont, de ez a kérdőívet megadva megváltoztatható. 
    - A tárgyat a gyakorlat teljesítését követően kell felvenni, tehát a 7. félévben.
    - A gyakorlat teljesítésének előfeltétele az Operációs rendszerek, Számítógép hálózatok, Szoftvertechnológia. Tehát ha valakinek a 6. félévéig ezek a tárgyak nincsenek teljesítve az ne menjen gyakorlatra.

2. Gyakorlat helyszíne:
    - Minden hallgató egyénileg keres gyakorlati helyszínt. A lehetséges és ajánlott helyszínek listája megtalálható a honlapon.
    - A helyszín választásban segítséget adhat még a szakmai gyakorlati felelős (Tompa Tamás).

3. Szervezéssel kapcsolatos tudnivalók:
    - Ügyintézéssel megbízott személy adatai a kari honlapon olvasható. Jelenleg: Barnáné Engelberth Éva. Tel: 19-14 v. 19-68 v. 23-52 mellék; E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
    - A szervezés a 6. félévben (kb áprilisban) kezdődik. Minden (szigorlatot teljesített) hallgató kap egy kérdőívet (egyetemi honlapról is letölthető), amelyen meg kell adnia a gyakorlat helyszínét (és egyéb adatait).
    - Az ügyintéző ezután felkérést küld a cégnek. A cég pedig fogadó nyilatkozatot küld válaszként. 

4. Teljesítés
    A gyakorlat akkor tekintendő teljesítettnek, ha a szakmai gyakorlati felelőshöz a megadott határidőig eljutott a BESZÁMOLÓ, IGAZOLÁS, ÉRTÉKELÉS és a felelős legalább elégségesre értékelte a gyakorlatot . 
    A gyakorlat értékelése: a beszámolót, igazolást, értékelést a halasztott határidőig le nem adó hallgatók végleges aláírás megtagadást kapnak. A tárgy jegye a beszámoló alapján adott tanszéki jegyből és az üzemi instruktor által adott jegyből adódik. Ha az elégtelen eredmény a beszámoló alapján született, akkor normál utógyakorlati szabályok szerint még megváltoztatható az eredmény. 
   
 BESZÁMOLÓ:
    - Hossza 10-20 oldal
    - Tartalma: A cég bemutatása max 1 oldal, a kapott feladat(ok) leírása, a kapott feladatok megoldásainak leírása (egyben időrendi munkanapló), a megoldáskor szerzett ismeretek bemutatása
    - Formátuma: nyomtatva, a szakdolgozatra vonatkozó formátum alapján
    - A kézzel aláírt igazolás vagy felmentés esetében a felmentés elfogadásáról szóló email csatolása szükséges

  IGAZOLÁS:
    - A formanyomtatvány letölthető a honlapról.
    - Nyomtatott, az instruktor által kézzel aláírt formátumban szükséges a beszámolóhoz csatolni
    - Felmentés esetében a felmentés elfogadásáról szóló email tekinthető igazolásnak, melyet nyomtatott formában szükséges a beszámolóhoz csatolni

5. Leadási határidő: 
    - A kb. a 3. tanulmányi hét az Általános Informatikai Intézeti Tanszék adminisztrációjában. Pontos időpont mindig az adott félévben Neptun üzenetben érkezik az első tanulmányi héten.

6. FELMENTÉSI KÉRELEM

- szükséges igazolások:
   - általános kérvény
   - munkáltatói igazolás
   - munkaköri leírás

  - Felmentést csak az alábbi munaköri tevékenységek esetében érdemes benyújtani:
      - szoftverfejlesztés
      - szoftver karbantartás automatizálása
      - automatizált tesztelés fejlesztése
      - informatikai rendszer menedzselése
      - informatikai architektúra tervezése

Mindenki megnézheti a teljesítésének állását a neptun-ban a félévközi számonkéréseknél.

Felmentés esetében is szükséges beszámoló készítése és leadása!

A duális képzésben résztvevő hallgatóknak nem kell beszámolót készíteniük!

BProf és FOSZ képzések esetében felmentés nem kérhető!


További kari információk: A  gépészkar szakmai gyakorlati oldalaiBSc és MSc szakmai gyakorlat

A gyakorlat időtartama:

BSc szintű hallgatóknak 6 hét az alábbiak kivételével

 • a műszaki menedzser alapszak 4 hét,
 • 2014. szeptember 1. után kezdett mérnökinformatikus, programtervező informatikus és gazdaságinformatikus alapszak 8 hét,

MSc szintű hallgatóknak általában 4 hét, a 2014. szeptember 1. után kezdett mérnökinformatikus hallgatóknak 6 hét, mely a 2021. május 17 – augusztus 27. közötti időszakban teljesítendő.

 

Tárgy felvételének előkövetelménye BSc esetén:

Komplex tervezés (GEIAL33B-B) teljesítése!

Felhívnám a figyelmet, hogy mostantól nem mehet szakmai gyakorlatra az, aki a szervezés időpontjában, tehát kb áprilisban nem teljesíti a feltételeket, hiába kell a kurzust csak szeptemberben felvenni!!! Ezt a szervezők nem ellenőrzik, de ha valaki letölti a gyakorlatot, és a nem tudja felvenni a kurzust szeptemberben, akkor a következő nyáron újra kell gyakorlatot letöltenie (külön engedéllyel esetleg egy évig még érvényes a letöltött gyakorlat, azaz még akkor elfogadható, ha csak egy év múlva sikerül felvenni a kurzust, de két év már semmiképpen sem!). TEHÁT NE MENJEN SENKI GYAKORLATRA, HA MÉG NEM TUDJA FELVENNI A KURZUST!
(Megjegyzem, hogy a törvényi szabályozás most változik, tehát lehet, hogy ezek a szabályok változni fognak. Bár szerintem csak szigorodni fog.) 

A kurzust csak az vegye fel aki a gyakorlatot már letöltötte az felvételt megelőző nyáron!

 

Teljesítés:

    A gyakorlat akkor tekintendő teljesítettnek, ha a szakmai gyakorlati felelőshöz (Tompa Tamás) a megadott határidőig eljutott a BESZÁMOLÓ, IGAZOLÁS és a felelős legalább elégségesre értékelte a gyakorlatot
    A gyakorlat értékelése: a beszámolót és az igazolást a halasztott határidőig le nem adó hallgatók végleges aláírás megtagadást kapnak. A tárgy jegye a beszámoló alapján adott tanszéki jegyből és az üzemi instruktor által adott jegyből adódik. Ha az elégtelen eredmény a beszámoló alapján született, akkor normál utógyakorlati szabályok szerint még megváltoztatható az eredmény. A szakmai gyakorlatot az egyetemen teljesítő hallgatóra ezek a szabályok ugyanúgy vonatkoznak.  

   BESZÁMOLÓ:
    - Hossza: 10-20 oldal
    - Tartalma: A cég bemutatása max 1 oldal, a kapott feladat(ok) leírása, a kapott feladatok megoldásainak leírása (egyben időrendi munkanapló), a megoldáskor szerzett ismeretek bemutatása
    - Formátuma: nyomtatva, a szakdolgozatra vonatkozó formátum alapján
    - A kézzel aláírt igazolás vagy felmentés esetében a felmentés elfogadásáról szóló email csatolása szükséges
    - Leadása:  Általános Informatikai Intézeti Tanszék adminisztrációjában vagy Inf/105.

   IGAZOLÁS:
    - A formanyomtatvány letölthető a honlapról.
    - Nyomtatott, az instruktor által kézzel aláírt formátumban szükséges a beszámolóhoz csatolni
    - Felmentés esetében a felmentés elfogadásáról szóló email tekinthető igazolásnak, melyet nyomtatott formában szükséges a beszámolóhoz csatolni

  ÉRTÉKELÉS:
     - A gyakorlaton végzett munkát (és egyben a beszámolót) az üzemi instruktornak értékelnie kell szövegesen (1-2 oldal), és érdemjeggyel
     - Az egyetemen letöltött gyakorlat esetén az üzemi instruktor annak a tanszéknek a kijelölt oktatója, ahol a gyakorlatot a hallgató letöltötte. A szöveges értékelést    neki kell elkészítenie

   LEADÁSI HATÁRIDŐ:

    - A 3. tanulmányi hét vége, az Általános Informatikai Intézeti Tanszék adminisztrációjában vagy személyesen a 105. szobában!
BProf szakmai gyakorlat

- A szakmai gyakorlat minimum 322 óra projektstruktúrájú gyakorlattal teljesítendő.

- A szakmai gyakorlat egyéni vagy csoportmunkában erre alkalmas szervezetnél (így a kooperatív képzés keretein belül) vagy felsőoktatási intézményi gyakorlóhelyen teljesítendő, legalább nyolc hétig tartó, 320 igazolt munkaórát tartalmazó projektstruktúrájú gyakorlat.

- A szakmai gyakorlat során megoldandó feladatoknak a programozás témaköréhez kell kapcsolódniuk.  Az elvárt kimenetek: működő program és dokumentációk.

- A szakmai gyakorlat két féléven át tart és az alábbi tárgyakhoz kapcsolódik:
   - Komplex feladat, 5. félév, 15 kredit, óraszám: 0+15/hét, gyakorlati jegy
   - Projekt gyakorlat, 6. félév, 10 kredit, óraszám: 0+8/hét, gyakorlati jegy

- A szakmai gyakorlat értékeléséhez beszámolót, igazolást és értékelést szükséges leadni. A tárgy jegye a  beszámoló alapján adott tanszéki jegyből és az üzemi instruktor által adott jegyből adódik. Ha az elégtelen eredmény a beszámoló alapján született, akkor normál utógyakorlati szabályok szerint még megváltoztatható az eredmény. A szakmai gyakorlatot az egyetemen teljesítő hallgatóra ezek a szabályok ugyanúgy vonatkoznak.

BESZÁMOLÓ:
    - Hossza: 10-20 oldal
    - Tartalma: A cég bemutatása max 1 oldal, a kapott feladat(ok) leírása, a kapott feladatok megoldásainak leírása (egyben időrendi munkanapló), a megoldáskor szerzett ismeretek bemutatása
    - Formátuma: nyomtatva, a szakdolgozatra vonatkozó formátum alapján
    - A kézzel aláírt igazolás vagy felmentés esetében a felmentés elfogadásáról szóló email csatolása szükséges
    - Leadása:  Általános Informatikai Intézeti Tanszék adminisztrációjában vagy Inf/105.

   IGAZOLÁS:
    - A formanyomtatvány letölthető a honlapról.
    - Nyomtatott, az instruktor által kézzel aláírt formátumban szükséges a beszámolóhoz csatolni
    - Felmentés esetében a felmentés elfogadásáról szóló email tekinthető igazolásnak, melyet nyomtatott formában szükséges a beszámolóhoz csatolni

  ÉRTÉKELÉS:
     - A gyakorlaton végzett munkát (és egyben a beszámolót) az üzemi instruktornak értékelnie kell szövegesen (1-2 oldal), és érdemjeggyel
     - Az egyetemen letöltött gyakorlat esetén az üzemi instruktor annak a tanszéknek a kijelölt oktatója, ahol a gyakorlatot a hallgató letöltötte. A szöveges értékelést  neki kell elkészítenie


FOSZ szakmai gyakorlat

 - A szakmai gyakorlat minimum 240 óraegybefüggő külső gyakorlattal teljesítendő.
 - A szakmai gyakorlat egy féléven át tart, a 4. félévben. Értéke 30 kredit, óraszám:240/félév

Az elvárt kompetenciák megszerzéséhez a szakmai gyakorlóhelynek biztosítani kell az informatikai eszközöket és a kapcsolódó projekt keretet az alábbi területek valamelyikéhez kapcsolódó munkavégzéshez:
 • Számítógép architektúrák menedzselése,
 • Operációs rendszerek menedzselése,
 • Számítógép hálózatok menedzselése,
 • Adatbázis rendszerek menedzselése.

A szakmai gyakorlóhely olyan intézmény vagy cég lehet, amely a gyakorlati képzést a megszerzendő szakképesítésnek megfelelő munkahelyen és munkakörülmények között biztosítja, megfelelő szakmai felügyeletet biztosít, megfelelő eszközháttérrel rendelkezik a gyakorlatok elvégzésre. Gyakorlóhelynek tekinthetőek a Miskolci Egyetemen működő számítógépes szerverközpontok is.

Ha a hallgató maga keresett szakmai gyakorlati helyet, akkor azt véleményeztetnie kell a szakmai gyakorlat szervezőjével és az Intézményi felelőssel.

A gyakorlat megkezdését megelőzően, a képzőhely és az egyetem egyeztetése alapján meghatározásra kerülnek az elvégzendő feladatok. A hallgató munkáját a szakmai gyakorlat helyén a külső gyakorlóhely által kijelölt gyakorlatvezető irányítja, aki biztosítja a hallgató megfelelő foglalkoztatását, értékeli az elvégzett munkát, véleményezi tevékenységét. A hallgató a szakmai gyakorlatát követően 14 napon belül köteles szakmai gyakorlati beszámolót (15-30 oldal) készíteni, s azt az elvárt minőségben és formában a szakmai gyakorlatszervező számára benyújtani:


A beszámoló általában magyarul, de külföldi szakmai gyakorlat esetén angol nyelven is megírható, függetlenül attól, hogy a szakmai gyakorlat mely országban valósult meg, amennyiben a szakfelelős ehhez előzetesen hozzájárul.
A beszámolóval együtt le kell adni a cég által kitöltött és aláírt „Igazolás a gyakorlat teljesítéséről és a hallgató tevékenységének értékeléséről a „Munkahelyi vezetői értékelés” nyomtatványokat is. A beszámolót a külső konzulens aláírásával hitelesíti.

A szakmai gyakorlati beszámoló a következőket tartalmazza:
 • A vállalat (gazdálkodó szervezet) bemutatása.
 • Az érintett ágazat rövid bemutatása.
 • A kapott feladat részletezése.
 • A végzett munka és eredményeinek dokumentálása.
 • A szerzett tapasztalatok értékelése.
 • Javaslatok és észrevételek, amelyek a szakmai gyakorlat hatékonyságát javíthatják
A szakmai gyakorlat érdemjegyét a szakmai gyakorlat felelőse a beszámoló alapján és a céges konzulens javaslatának figyelembe vételével, 1-5 érdemjeggyel minősíti. Az elégtelen érdemjeggyel záruló szakmai gyakorlatot – indokolt esetben másik vállalatnál – meg kell ismételni.