Az Általános Informatikai Intézeti Tanszék infokommunikációs szolgáltatásai

A Miskolci Egyetem Általános informatikai intézeti tanszékének infokommunikációs szolgáltatásait leíró dokumentum célja az, hogy segítse a hallgatókat – főleg az első éves hallgatókat, akik először kerülnek kapcsolatba a tanszékkel – a szolgáltatások elérésében. Azonban nem célja ezek teljes mélységű ismertetése. Úgy tapasztaltuk, hogy az új hallgatók  nincsenek mindig tisztában ezen lehetségekkel, és ezért nem használják azokat.

A Microsoft Windows-os rendszerek szolgáltatásairól egy másik ismertetőben szólunk.

Az adatbáziskezelők eléréséről, és használatukról a http://www-db.iit.uni-miskolc.hu oldalon tájékozódhatnak.

Az Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék, a Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ és a Miskolci Egyetemi Könyvtár is nyújthat számítógép és internetelérési lehetőséget valamint további szolgáltatásokat.

 

Felhasználói fiók (account) biztosítás a különböző szolgáltatások eléréséhez

Az Általános Informatikai Intézeti Tanszékhez delegált iit.uni-miskolc.hu tartományhoz tartozó Unix-szerű operációs rendszerekkel működtetett számítógépekre felhasználói fiókot (bejelentkezési nevet és induló jelszót) biztosítunk hallgatóinknak.

Az iit tartományban a Microsoft Windows operációs rendszert használó számítógépekre ugyanazon bejelentkezési névvel, de egy másik jelszó állítási rendszerben biztosítunk felhasználói fiókot.

A tanszékünkkel nagy mértékű oktatási viszonyban lévő hallgatók (különböző informatikus szakos és szakirányos hallgatók) a Unix-os számlaszámot kérelem benyújtása nélkül, „automatikusan” megkapják tanszékünk első gyakorlatain, amennyiben beiratkoznak és első tantárgyainkat felveszik. A harmadik félévben, Windows-os felhasználói fiókot is igényelhetnek, amennyiben a tantárgyainkat felveszik/teljesítik.

A felhasználói név és induló jelszó átvétele során a hallgatóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy a Miskolci Egyetem és a tanszék infokommunikációs szolgáltatásaival kapcsolatos szabályokat LINK és ajánlásokat ismerik és azokat magukra nézve kötelezőnek tartják.

A Miskolci Egyetem hallgatói számlaszámot igényelhetnek az Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ (régebben: Számítóközpont) felügyelete alá tartozó központi számítógép eléréséhez is. Ez a számlaszámot igényelni kell (egy igénylő űrlapot kitöltve, az Egyetemi Számítóközpont eljárásrendje szerint). Az informatikus szakos és szakirányos hallgatóinktól elvárjuk az igényelést, ugyanis oktatási célú feladatokat kapnak ezzel kapcsolatban. Kérjük a hallgatókat, hogy a kérelmeket szakonként, vagy órarendi csoportokként együttesen (összegyűjtve és szervezetten) nyújtsák be. Az Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ az A/5 épület földszintjén található meg (az A/4 épület III. előadóterem mellett.)

 

Az Általános Informatikai Intézei Tanszék által biztosított számlaszámokat bizonyos esetekben - a felhasználó kifejezett kérésére, vagy ha a számlaszámot hosszas időtartamon keresztül nem használja, illetve ha megsérti az infokommunikációs szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályokat, stb. - letilthatjuk. Az újbóli engedélyezés külön kérésre történik meg, amennyiben azt a tanszékvezető jóváhagyja.

 

A felhasználói fiók az általános szolgáltatások igénybevételére, és számbavételére (statisztikák készítésére, terhelések megfigyelésére, stb.) használatos. A szolgáltatásokat az alábbiakban fel fogjuk sorolni. A felhasználói fiókhoz tartozó személyes adatokat a Tanszék az oktatási tevékenységében oktatási célokra használhatja.

 

Bejelentkezés az IIT tartomány Linux-os klienseire

Ha egy kiválasztott gépen (helyi géphasználat) grafikus felhasználói felülettel kívánunk dolgozni (ha karakteres módú a bejelentkező felület, akkor a CTRL+ALT+F7 billentyűkombináció lenyomásával válthatnak grafikus felületre), válasszák ki a használni kívánt nyelvet, illetve karakterkódolást, és ablakkezelőt. Ezután a felhasználói név, és a jelszó begépelésével jelentkezzenek be. A kiválasztásra csak az első bejelentkezéskor lehet szükség, ezen beállításunk megőrződik. Ha módosítani akarják, vagy törölték a beállító fájlt, akkor szükséges ennek újbóli kiválasztása.

A karakteres felület (parancsértelmezős) használatára a CTRL+ALT+F1 (az F1, helyett F2 és F6 közötti billentyűk is használhatóak) billentyűkombinációval válthatunk, és a bejelentkezési nevünk, valamint jelszavunk megadásával vehetünk használatba. Ha szükséges a CTRL+L utasítással törölhetjük/frissíthetjük a képernyőt, akár más elindított programokon belül is. (A karakteres felületen nem kötelező ezen billentyű kombinációkban a CTRL billentyűt lenyomni, valamint, parancssorból a chvt n (ahol n: 1 és 7 közötti egész szám) parancs is használható.)

 

Távoli géphasználat

Távolról a számítógépeket az SSH protokoll (az alapértelmezett) 22-es TCP porton érhetik el.

A Linuxos gépeken a kliens program lehet az ssh (ez az IIT tartományban minden számítógépen telepítve van). A Windows világból távoli géphasználati kliens lehet a Putty. Ezeknek előnye, hogy nem igényelnek telepítést – akár USB-s adathordozóról is – gyorsan használatba vehetők. Továbbá a Tunnelier a Cygwin is használható, amennyiben telepítés is engedélyezett.

Az egyetemi központi tűzfal korlátozása miatt az egyetemen kívülről (az „ internetről”) az IIT tartományban csak a jerry.iit.uni-miskolc.hu gép érhető el a 22-es TCP porton. Az egyetemen belülről (campus-on belül) további számítógépek érhetőek el.

 

Parancssorból:

 

ssh Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

vagy

 

ssh -l felhasznalo jerry.iit.uni-miskolc.hu

 

ha megegyezik a felhasználói név:

 

ssh jerry.iit.uni-miskolc.hu

 

tartományon belül elmaradhat a felhasználó név (előbbi ok miatt) és a tartomány név:

 

ssh jerry

 

vagy a grafikus programok eléréshez:

 

ssh -X Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A gépek neve helyett, használható az IP-címük, vagy annak összevont alakja.

A kapcsolódás folytatását az első bejelentkezéskor meg kell erősíteni.

 

Tárhely szolgáltatás

Minden felhasználónak oktatási célú anyagainak tárolására 300 MB tárhelyet biztosítunk. Elektronikus levelei (e-mail) számára további 150 MB tárterület áll rendelkezésre. Továbbá korlátozva van a létrehozható fájlok (beleértve a directorykat is) száma is. Egyéni kérésekre, mérlegelés után nagyobb tárterület is biztosíthatunk.

A tárterület megtelésének oka általában a böngészők gyorstárazása (cache) szokott lenni. A grafikus felhasználói felületek beállítási fájljai is sok helyet foglalhatnak el. A levelezési tárterületünket könnyen betelhet, a kéretlen levelek (SPAM), vagy a nagy mellékletet tartalmazó levelek miatt. Rendszeresen ellenőrizzük a tárterület foglalásunkat, és töröljük a felesleges fájlokat.

Az aktuális foglaltság lekérdezésére a quota parancs használható.

Ha grafikus felületen nem sikerül bejelentkezniük, az egyik oka éppen a tárterület foglalási határunk elérése lehet. Ilyenkor karakteres felületen még bejelentkezhetnek és a felesleges fájlokat törölhetik. Illetve a fájl továbbító alkalmazásokkal (lásd: következő fejezet) akár távolról is elvégezhetik ezt.

Ha átmenetileg több területre van szükségünk valamilyen feladat elvégzéséhez a /tmp jegyzék használható, amely minden gépen külön-külön megtalálható. Amikor ezekre a fájlokra nincs szükségünk lehetőleg töröljük le. Ha ezt nem tennék meg, a /tmp jegyzékben lévő fájlok rendszeres időközökként (7 napnál öregebb fileok) és minden rendszerindítás során törlődnek. Valamint erre a célra használható az labor számítógépeken a /tarolo és a /kozos jegyzékek alatt található filerendszerek. A /tmp és /tarolo hátránya, hogy csak az adott (egyetlen) gépről érhetjük el. Ha legközelebb is szükségünk van eléréshez, akkor ugyanarra a gépre kell bejelentkeznünk. A /kozos jegyzék tartalma mindegyik labor számítógépről és a Windows-os teremben lévő számítógépekről is elérhető, így könnyen oszthatunk meg a két rendszer között fájlokat. A /tarolo/ és /kozos tartalma hosszabb időn át megőrződik, illetve a rendszerindítás során nem törlődnek.

A felhasználók fájljait (tárterületét): /home és /mail, és a /kozos tartalmát egy-egy szolgáltató gép a hálózati fájlrendszeren keresztül transzparensen (észre nem vehető módon) biztosítja. Ezzel érjük el, hogy bármely gépre bejelentkezve, ugyanazokat a fájlokat látja a felhasználó.

 

Fájltovábbító szolgáltatás

FTP protokollal a 21-es porton fájltovábbító szolgáltatást tudunk nyújtani az ftp.iit.uni-miskolc.hu szolgáltatón. A szolgáltatással fájlokat tölthetünk fel a kliens gépünkről az iit tartománybeli saját fájlrendszerünkbe (tárhelyünkre), fájlokat tölthetünk le az iit tartomány fájlrendszeréből a kliens fájlrendszerébe.

    A Unix-Linux világunkban FTP kliensek:

a következő segédprogramok: ftp , lftp , mc stb.

    Windows világbeli ftp kliensek:

a Total Commander, FlashFXP, IE stb.

    Az ftp://ftp.iit.uni-miskolc.hu szolgáltatás az egyetem területén kívülről is elérhető.

    Az iit Unix-Linux tartományon belül használhatjuk az ssh protokollhoz tartozó scp parancsot is:

scp valamifajl Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.:valamifajl

 

Elektronikus levelezés szolgáltatás

Minden felhasználónknak a számlaszámhoz levelezési címet és a fent említett méretű levelezési tárhelyet (postaládát) is biztosítunk. A levelezési cím formája:

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Beérkező leveleket levélszemét- (spam) és vírusszűrő ellenőrzi.

A szemétnek minősített leveleket nem dobják el. Tárgy (Subject) fejléc soruk elejére beszúródik a SPAM szöveg, illetve további fejléc sorok szúródnak be. Ezen információkat felhasználva a felhasználói levelező ügynök, vagy más felhasználói segédprogram rendelkezhet a szemétnek minősített levél sorsáról.

A vírusos leveleket tisztítják, vagy törlik.

Az elektronikus postaládánkat többféle módon elérhetjük. Az iit Linux világban a mutt, a  pine, az Icedove, vagy a Mozilla Thunderbird egyéni levelező ügynökök használhatók.

Bárhonnan levelezhetünk egy WEB böngésző segítségével a Webmail szolgáltatásunkkal:

 

https://webmail.iit.uni-miskolc.hu 

 

Postaládánk lekérdezésére akár „kívülről” is használhatók az alábbi protokollok a feltüntetett szolgáltatókon:

 

    pop3://pop3.iit.uni-miskolc.hu:110

    pop3s://pop3.iit.uni-miskolc.hu:995

    imap://imap.iit.uni-miskolc.hu:143

    imaps://imap.iit.uni-miskolc.hu:993

 

Az iit Linux világbeli egyéni ügynökökkel (lásd fönt) különösebb korlátozás nélkül adhatunk fel leveleket, A campus-on belül korlátozás nélkül, „kívülről” korlátozással (felhasználóink azonosításával) használhatjuk az smtp protokollal a 25-ös porton az smtp szolgáltatónkat:

 

smtp://smtp.iit.uni-miskolc.hu:25

 

Postaládánkba érkezett levelünket automatikusan továbbítathatjuk a bejelentkezési jegyzékünkbe készített .forward fájl tartalmának megfelelő előírásával. Tanulmányozzák a továbbítási lehetőség előírását.

 

Saját WEB-oldal biztosítás

Minden felhasználónk létrehozhat saját Web-oldalt. A bejelentkezési jegyzékében létre kell hoznia és megfelelő hozzáférésekkel kell ellátnia egy public_html jegyzéket, majd ebből kiindulva készíthet html, CGI és PHP fájlokat. A honlap konvencionális neve az index.html, vagy az index.htm lehet. Ekkor a honlapra való hivatkozást hirdetheti:

 

    http://www.iit.uni-miskolc.hu/~ felhasznalonev vagy

    http://www.iit.uni-miskolc.hu/~ felhasznalonev/index.html

 

Tanszéki WEB szolgáltatások

A tanszék honlapja: http://www.iit.uni-miskolc.hu

 

Levelezőlista szolgáltatás

Informatikus évfolyamok, csoportok igényelhetnek levelező lista szolgáltatást. A levelező listára elektronikus címeikkel vehetők fel (iratkozhatnak fel és le) felhasználók. Felvétel után a listacímre küldött levelet minden a listára címével felvett személy megkapja. A lista igényléshez meg kell adni a lista adminisztrátorát, a lista célját (témáját). A cél (téma) összeegyeztethető legyen az Egyetem célkitűzéseivel. A listákat a tanszékvezető engedélyezi.

A lista címe a következő lehet: mailto:// Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

DNS szolgáltatás

Ez a szolgáltatás a tanszékükhöz delegált zóna tartományneveinek és IP címeinek egymáshoz rendelést oldja fel. A felhasználóink számára gyakorlatilag transzparens a névfeloldás, a zónánkban az elsődleges DNS névfeloldó a

 

hera.iit.uni-miskolc.hu

 

LDAP szolgáltatás

A szolgáltatás LDAP protokollal elérhető adatnyilvántartó rendszer (directory), elsősorban a felhasználók számlaszámainak kezelésére. A felhasználók számára többnyire transzparens (pl. a finger segédprogram is a szolgáltatást használja), de az ldapserach segédprogrammal az iit tartományon belül közvetlenül lekérdezhető. Az szolgáltató számítógép a

 

hera.iit.uni-miskolc.hu

 

Cserélhető tárolók használata a 104. laboratóriumban

A számítógépes laborokban levő számítógépeken Linux-ot választva optikai lemezeket és USB interfésszel rendelkező tárolókat használhatunk. A használat forgatókönyve a következő lépésekből áll:

 

    A CD/DVD/pendrive/stb. fizikai behelyezése/csatlakoztatsáa.

    A következő (a mediumnak megfelelő) parancs kiadása (a „ felcsatolás”):

 

mount /cdrom vagy mount /pendrive

 

Ügyeljünk arra, hogy az írás ténylegesen és helyesen csak sync vagy umount parancs hatására történik meg, amíg azokat nem adtuk ki, ne vegyük ki a meghajtóból a mediumot!

 

    A munkánk végén „csatoljuk le” a tárolót:

 

umount /cdrom vagy umount /pendrive

 

és csak ezután vegyük ki a lemezt a meghajtóból, húzzuk ki az USB eszközt. Soha ne felejtsük el a lecsatolást!

 

A pendrive használat Linux alatt azért érdekes, mert a más-más típusú eszközöket más-más néven lehet elérni. Ezért előbb ellenőrizni kell, mi lett a pendrive azonosítója (pl. dmesg), és ez alapján lehet majd felcsatolni.

 

Multimédia lehetőségek Linux alatt a laboratóriumokban

    Audio: a gépeken található audio kimenetek saját fülhallgatóval használhatók. Hangszórókat ne használjunk, mert másokat zavarhatunk. Mp3 lejátszáshoz az xmms áll rendelkezésre. A mixert az aumix programmal lehet egyszerűen kezelni.

    Video: video fájlok lejátszásához az mplayer program használható, ami nagyon sok fájl formátumot és tömörítési eljárást támogat. Teljes képernyős nézetre az F billentyűvel kapcsolhatunk, navigálni a kurzor mozgató billentyűkel és a pagedown/pageup párossal lehet.

 

Ajánlott szoftverek Linux alatt a laboratóriumban

Grafikus felhasználói felület

    WindowMaker: kis erőforrás igényű, puritán, gyors. A laboratórium gépeinek viszonylag kis központi memóriája miatt ennek használatát ajánljuk.

    Blackbox/Fluxbox: kényelmes és gyors. A bbkeys segédprogrammal billentyűkombinációkat rendelhetünk különböző parancsokhoz, még hatékonyabbá téve ezzel a munkát.

    TWM: a legkisebb erőforrás igényű grafikus felület, amely a tanszéken elérhető. Minimális funkcionalitással és dizájnnal rendelkezik, emiatt kevésbé ajánlott.

    Gnome: viszonylag nagy erőforrás igénye miatt kevésbé ajánlott. Felhasználóbarát , kényelmes.

    KDE: MS Windows szerű felépítése miatt könnyen megszokható felület, de nagy az erőforrás igénye (legnagyobb az eddigiek között). Emiatt nem javasoljuk használatát.

Böngésző

    Mozilla Firefox: ismert böngésző, indítása a firefox paranccsal történhet.

    Galeon egy másik lehetőség, indítása: galeon

    A KDE beépített böngészője a konqueror

    Szöveges módú, gyors, egyszerű böngésző a w3m . Szöveges böngészők a lynx / links / elinks is.

Levelező kliensek

    mutt : gyors és kényelmes, nagy tudású szöveges módú levelező program, bár első használatkor nem tűnik felhasználó barátnak.

    pine : A Unix rendszereken közismert levelező program. Az egyetemen sok helyütt használják.

    mozilla-thunderbird : az MS Outlook-hoz hasonlító, grafikus felületű levelező.

A Webmail szolgáltatásunkat fentebb ismertettük. Böngészőből a freemail.hu, mailbox.hu stb. ingyenes szolgáltatók levelező rendszeréhez hasonlító rendszerről van szó.

Fájlkezelő

A Midnight Commander (indítása: mc) a DOS-ban használt Norton Commander-hez, ill. a DOS Navigator-hoz hasonlít.

Irodai programcsomag

Open Office (indítása: soffice ): az ingyenes irodai programcsomagok közül ennek van a legnagyobb kompatibilitása az MS Office-szal. Képes a dokumentumokat pdf formátumba exportálni. Viszonylag lassú a nagy erőforrás igénye miatt. Tartalmaz táblázatkezelőt, egyszerű rajzoló programot és bemutató készítőt is.

Az abiword : egy gyorsabb dokumentumszerkesztő, de nem minden MS Word dokumentumot kezel megfelelően.

Szöveg (txt) szerkesztő

    nano , pico : egyszerűen használható, kényelmes, könnyen megtanulható karakteres szövegszerkesztő. Billentyűkombinációik szokásosak.

    joe : az előzőekhez hasonló, egyszerű szövegszerkesztő, de a szokásostól eltérő billentyű kombinációkkal.

    mcedit : A DOS-os időkben megszokott edit programhoz hasonló szövegszerkesztő.

    vi , vim : A Unix klasszikus szövegszerkesztője. A megszokottól eltérő billentyű kombinációkat és munkamenetet kíván. Sok gyakorlás után kényelmes.

PDF dokumentum olvasó

    acroread : az Adobe Acrobat Reader 8 Linux-os változata. Viszonylag lassú, de minden dokumentumot jól megjelenít.

    xpdf : kis erőforrás igényű, viszonylag gyors, de néhány esetben a dokumentumot nem jeleníti meg megfelelően (pl. képletek használatakor). Ha nem indokolt az acroread, érdemes ezt használni.

Fejlesztő környezetek fordítók

    GNU Compiler Collection: a Linux-os környezetben legelterjedtebb fordító. Képes C, C++ forrásprogramok fordítására. A nyílt forráskódú programokhoz általában ezt használják, ezzel tesztelik azokat. Ajánlott a használata. Indítása: gcc , g++

    XEmacs, Emacs: sok bővítménnyel és kiegészítővel rendelkező fejlesztő környezet, egyedi billentyű kombinációkkal. Használata kezdetben nehézkes. Indítása: xemacs , emacs

    Kdevelop: grafikus fejlesztőkörnyezet, mely a gcc fordítót használja. Indítása: kdevelop

    NetBeans & J2SDK: Java fordítására és futtatására alkalmas a javac és a java program. A NetBeans (indítás: netbeans ) grafikus fejlesztői környezet (önmagát is java-ban írták meg, ezért igen magas erőforrás igényű, gondoljuk meg a mi gépeinken a használatát).

 

Hibabejelentés

A szolgáltatásokban felfedezett probléma esetén a Linux rendszergazdákat (Vincze Dávid) a következő e-mail címen értesíthetik:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A Windows-os problémákkal, pedig a:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

címhez lehet fordulni.

 

A levélben mindenképpen szerepeljenek a következő adatok: felhasználói név, a probléma lehetőleg pontos leírása, a probléma bekövetkezésének/felismerésének ideje (fennállásának ideje), és ha volt hibaüzenet, akkor a hibaüzenet is.