Az IIT laborokban levő gépeken futtatható virtuális gépek

 

Alapfogalmak:

- Host OS: a gazda operációs rendszer, ami natívan fut számítógépen a fizikai konfiguráción (ami a valós fizikai gép indításakor betöltött).

- Guest OS: a vendég operációs rendszer, ami egy emulált "fizikai" konfiguráción fut (a Host OS alatt), azaz a virtuális gépen.

- Virtuális gép: egy emulált "fizikai" konfiguráció, amit egy program biztosít pl. VirtualBox, VMware.

 A virtuális gép a gazda gép erőforrásait felhasználva biztosít egy emulált konfigurációt, ahol meg kell adni az erőforrások paramétereit: CPU/magok száma, RAM mérete, virtuális merevlemez, 2D, 3D video RAM mérete, USB támogatás, hangvezérlő stb. Programtól függően alapjában véve 2 fájlból épül fel egy virtuális gép: konfigurációs fájl (.vbox), és a virtuális merevlemez fájl (.vdi).

 

Az IIT laborokban a VirtualBox 5.1-es verzió van telepítve (a Host OS Windows 10-en és a Host OS Linux Mint 18-on is), ez biztosítja a virtuális gépek futtatását.

Elérhető Guest OS merevlemezképek:

- Windows 10 Enterprise 32 és 64 bit 1809 LTSC

- Linux Mint MATE 18 32 bit

 

Tipp: Lehetőség szerint használjuk a 32 bites változatokat, mivel ezeknek kisebb az erőforrás igénye. A 64 bites változatokat csak speciális esetben használjuk (pl. 64 bitre fejlesztés)!

 

 

Használata:

1. Nyissuk meg a VirtualBox-ot, ellenőrizzük, hogy a listában van-e a kívánt Guest OS, ha ott van indíthatjuk és készen vagyunk, ha nem, akkor ellenőrizzük, hogy van-e már virtuális géphez Guest OS merevlemezkép (.vdi fájl) letöltve. Windows esetében: C:\virtual mappa, Linux esetében: /virtual (Szükség esetén hozzuk létre!)

2. Ha van letöltve .vdi ugorjunk a 3. pontra, különben a http://vgepek.iit.uni-miskolc.hu/ címen elérhetőek (csak az IIT hálózatából) a Guest OS .vdi fájljai. Fontos! A letöltés előtt a böngészőnkben állítsuk be, hogy a C:\Virtual avagy a /virtual mappába mentsen, különben nem lesz hely a HOME / USER mappában a lemezkép letöltéséhez és a letöltés meg fog szakadni!

3. Nyissuk meg a VirtualBox-ot, válasszuk az "Új" menüpontot és hozzunk létre új virtuális gépet értelemszerűen (Linux esetében az Ubuntu vonalat kell követni).

4. RAM méretnél ajánlott 2 GB-ot megadni.

5. Merevlemeznél ne az új létrehozását válasszuk, hanem a "Létező virtuális merevlemez használata" opciót és tallózzuk be a letöltött lemezképet (.vdi) és kattintsunk a létrehozásra.

6. Miután elkészült a virtuális gép, lehet indítani vagy pár apróbb módosítást eszközölni, pl. Processzorok száma 2 (ajánlott). Készen vagyunk.

 

Az IIT nem tud felelősséget vállalni sem a Host OS-en sem a Guest OS-en tárolt fájlokért! Mindenki maga mentse a munkáját!

 

Tudnivalók a GuestOS-ekről:

- Rendszergazdai fiókkal jelentkeznek be!

- Jelszó Linuxon: x

- Az IIT labor használati szabályzata érvényes a Guest OS-eken is. Annyi kivétellel, hogy az oktató engedélyével az adott programok telepíthetők.

- Ha egy adott virtuális gépen a Guest OS működésképtelen, töröljük a .vdi  és.vbox fájlját és töltsük le újra!

 

 *Ne tároljunk a Host OS "Home" / "User" mappában nagyméretű fájlokat, mert az LDAP/tartomány fiókszinkronizáció elhúzódik vagy megszakadhat betelt tárhely esetén. Használjuk a C:\virtual vagy /virtual mappát!

 

Virtuális gépekhez merevlemezkép (.vdi) letöltése:

Fontos! A letöltés előtt a böngészőnkben állítsuk be, hogy a C:\Virtual avagy a /virtual mappába mentsen, különben nem lesz hely a HOME / USER mappában a lemezkép letöltéséhez és a letöltés meg fog szakadni!

Letöltés végeztével Linux Host OS alatt terminal ablakban (Ctrl Alt T) adjuk ki a következő parancsot:
chmod 777 /virtual/*.vdi

Windows 10 32 bit (7,9 GB) (Csak iit hálózatból működik!)

Windows 10 64 bit (10,5 GB) (Csak iit hálózatból működik!)

Linux Mint 18 32 bit (6,0 GB) (Csak iit hálózatból működik!)

Linux Mint 18 64 bit (6,69 GB) (Csak iit hálózatból működik!)

swDevLinux Mint 18 32 bit (8,08 GB)

 

2020.03.11.