<< Beiskolázás főoldal

Miskolci Egyetem informatikai duális képzése

 

A 2015-ös őszi félévtől kezdve a mérnök informatikus és programtervező informatikus szakokon lehetőség nyílik a duális képzésben való részvételre. A duális képzés a Gépészmérnöki és Informatikai Kar és az Informatikai Duális Képző Központ (IDKK) partnersége keretében működik. 

 

A Miskolci Egyetem informatikai duális képzésére történő jelentkezés honlapja:  idkk.hu 

Duális diploma információk: dualisdiploma.hu és felvi.hu

További információk kérése esetén a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre írhat levelet.

Partnerek listája

 

 

Duális képzéssel kapcsolatos fontosabb általános információk:

 

     2015 szeptemberétől öt képzési területen (műszaki, informatika, agrár, természettudomány és gazdaságtudományok) indulnak el a duális képzési formájú szakok.

    A duális képzés a gyakorlatigényes alapképzési szakon folytatott képzés azon formája, amelyben a szakmailag minősített vállalatoknál folytatható gyakorlati képzések tantervi tartalmuknál, struktúrájuknál és a vállalatoknál töltendő, megnövelt óraszámuknál fogva növelik a hallgatók szakmai kompetenciáját, vállalati üzemeltetési ismereteit és vállalati kultúráját.

    A vállalatokkal a felsőoktatási intézmények kötnek együttműködési megállapodást a képzésben történő részvételre.

    A gazdasági szervezet és a felvételt nyert hallgató hallgatói munkaszerződést köt: a vállalat a képzés teljes idejére köteles díjazásban részesíteni a hallgatót (tehát mind a vállalati, mind az intézményi periódusok alatt). A díj mértéke legalább hetente a kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – 15%-a (tehát havonta legalább a minimálbér 60%-a körüli összeg).

    A duális képzési formájú szakokra történő jelentkezés a 2015-ös felvételi eljárásban két, egymással párhuzamos szakaszból áll: az állami, általános felvételi eljárásból (mely semmiben nem különbözik a nem duális szakokra való jelentkezéstől), és egy vállalati felvételi szakaszból.

    A felvételi tájékoztatóban januárban kerül feltüntetésre a meghirdetett, „hagyományos”, nem duális formájú szakok mellett lábjegyzetben, amennyiben a szak duális formában is indul, valamint a vállalati partnerek is felsorolásra kerülnek.

    A jelentkező az általános módon benyújtja jelentkezését a – duális formában is meghirdetett – szakra az állami felvételi eljárásban. 

    Amennyiben a duális formájú szakra szeretne a jelentkező felvételt nyerni, úgy ezzel párhuzamosan fel kell, hogy vegye a kapcsolatot a felvételi tájékoztatóban az adott szak mellett feltüntetett egy vagy több vállalati partnerrel (illetve képviselőjével). 

    A vállalat a honlapján feltünteti elérhetőségét, és saját, vállalati felvételi eljárásának részleteit. 

    A jelentkező a vállalattól kapott tájékoztatás szerint vehet részt a vállalati felvételi eljárásban. 

    A vállalat legkésőbb 2015. július 3-áig tájékoztatja a jelentkezőket a kiválasztás eredményéről (tehát, hogy számára megfelel-e a jelentkező).

    A jelentkezőnek – sikeres vagy sikertelen vállalati felvételi eljárásának tudatában – még ideje és lehetősége van, hogy az állami felvételi eljárásban a jelentkezési sorrendjét – a besorolási döntés (ponthatárhúzás) időpontját megelőző 14. napig terjedő határidőn belül – egy alkalommal módosíthassa. 

    A sikertelen vállalati felvételi eljárás nem érinti az általános felvételi eljárást, nem befolyásolja a ponthatárhúzás eredményét.

    Az állami felvételi eljárásban a sikeres ponthatárhúzást követően a jelentkező szeptemberben beiratkozhat a felsőoktatási intézménybe. Amennyiben a vállalati felvételi eljárást is sikerrel zárta (tehát a vállalat „felvette" a jelentkezőt), és duális formában kívánja folytatni tanulmányait, úgy ezt a beiratkozáskor kell jeleznie a felsőoktatási intézményben (tehát a sikeres vállalati felvételi nem kötelezi semmire a hallgatót, dönthet úgy, hogy inkább a „hagyományos", nem duális formában kezdi meg tanulmányait).

    Amennyiben a duális képzés során a hallgató „ki akar szállni" a duális képzésből, bármikor kérheti átvételét a „hagyományos", nappali munkarendű szakra.

 

 

Miskolci Egyetem informatikai duális informatikai képzés partnercégei:

 

    Észak-magyarországi Informatikai Klaszter (Tajthy Krisztina) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

    Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

    Dolphio Technologies Kft.  (Robotka Zsolt) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

    Jabil Circuit Magyarország Kft. (Nyesti Anita)   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

    Misys Hungary Kft. (Trifonov Gergely) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

    Mobil Engine Kft. (Batta Krisztina) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

    National Instruments Kft. (Rákos Valéria) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

    Robert Bosch Kft. (Gombos Klára) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

    Saigo Logistic Logisztikai Szolgáltató Kft  (Dr. Gályász  József)  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

    SimpleSoft Kft. (Dédesi Péter) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

    Szinva Net Zrt. (Madár János) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

    Takata Safety System Hungary Kft. (Laszák Livia) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

 

 

Mit jelent a dualitás a képzésben, munkavégzésben? 

  

    A képzés tanévenként 2*24=48 hétből áll. Ebből évente átlagosan 26 hetet vesz igénybe az elméleti és 22 hetet a gyakorlati képzésre fordított idő. Az informatikai képzésre vonatkozóan a mi rendszerünkben az első 2 évben kevesebb céges gyakorlatod lesz (18 hét évente), melyet az egyetemi oktatást követő időszakban kell teljesítened. Az 5. félévtől azonban magasabb óraszámban, minden héten heti 3 napban lesz lehetőséged elsajátítani a gyakorlatot a cégnél.

    A cég a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt, melyben rögzítésre kerül a járandóság és a szabadság. A cégek specialitásaiknak megfelelő szabadon választható tárgyakat is meghirdethetnek a duális képzésben résztvevő hallgatók részére. A képzés végén lehetőség van olyan témájú szakdolgozatot készítenie a hallgatónak, ami a cég alkalmazott kutatási témáihoz kötődik. 

    A hallgatói munkaszerződés alapján fizetendő jövedelmet törvény szabályozza, jelenlegi minimális mértéke a minimálbér heti 15%. Ez a jövedelem adó és járulékmentes a hallgatói jogviszonyod miatt. 

    a programtervező és mérnök informatikus alapszakokon az 1.-4. félévekben egyaránt 9-9 hét gyakorlatot terveztünk, melyekből 6-6 hét a vizsgaidőszakra, 3-3 hét a nyári időszakra esik, így biztosított, hogy az elméleti képzést a normál alapképzésen tanulókkal együtt megkapják. Az első 4 félév gyakorlati képzését csoportosan, egyetemi laborkörnyezetben de vállalati szakemberek bevonásával tervezzük megtartani.

    Az utolsó 2, illetve 3 félévben (alapszaktól függően), a gyakorlatok heti 3 napban (hétfő-szerda) a vállalati képzőhelyeken valósulnak majd meg, célszerűen a vállalatok valós projektjeihez is illeszthetően.

 

A cégek az alábbi tárgyak gyakorlati oktatásába kapcsolódnak be

    Programozás alapjai

    Számítógép architektúrák

    Adatstruktúrák és algoritmusok

    Objektum orientált programozás

    Operációs rendszerek

    Adatbázisrendszerek I.

    Számítógép hálózatok 

    Szoftvertechnológia

    Adatbázisrendszerek II.

    Biztonság és védelem a számítástechnikában

    Irányítástechnika

    Java programozás

    C# programozás

    UNIX rendszergazda

    Windows rendszergazda

    Szoftverfejlesztés

    Integrált vállalati rendszerek

    Haladó Java

    Haladó C#

    C++ programozás

    Objektumok és rendszerek optimálása

    Windows hálózatok üzemeltetése

    Számítógép hálózatok üzemeltetése

    Oracle rendszergazda

    Logisztika alapjai

    Anyagáramlási rendszerek

    Logisztikai informatika

    Komplex tervezés

    Minőségbiztosítás logisztikája 

    Szimulációs módszerek a logisztikában

    Recycling logisztika

    Web technológiák I.

    Adatkezelés XML-ben

    Web-es alkalmazások (Java) 

    Web-es alkalmazások (C#)

    Web technológiák II.

    Informatikai rendszerek építése

    Mobil programozási alapok

 

 

Hogyan jelentkezhetsz?

 

1. Első lépésként eldöntötted, hogy informatikus szeretnél lenni, és beadtad jelentkezésedet a hagyományos módon az általad választott szakra a Miskolci Egyetemre (2015-től ezt kizárólag elektronikusan a felvi.hu oldalról teheted meg).

2. Tájékozódj! Weboldalunkon, illetve személyesen a vállalatoknál megadott kapcsolattartók segítségével. 

3. Válaszd ki, hogy az általad megpályázott szakon mely cégnél szeretnél duális képzésben, részt venni (a duális képzési formában résztvevő cégek listáját a honlapunkon közzétesszük).

4. A jelentkezéseket folyamatosan várjuk, április. 10. - április 30. közt. Töltsd le a jelentkezési űrlapot, majd kitöltve küldd el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A következő adatokra lesz szükséged:

 

    személyes adatok (név, születési dátum, lakcím)

    elérhetőségi adatok (mail cím, telefonszám)

    tanulmányi eredmények (11. félév és év vége, 12. félév)

    add meg a kiválasztott alapszakok sorrendjét, melyekre a duális képzési formában jelentkezel

    add meg, hogy a választott alapszak(-ok)on mely céghez/cégekhez kívánsz jelentkezni – maximum 3 cég jelölhető meg preferencia sorrendben

    írd le pár mondatban, hogy miért akarsz informatikus lenni, és miért ezekhez a céghez szeretnél bekerülni a duális képzésbe? Nagyon fontos, hogy ha egy kicsit is beszélsz angolul vagy németül, akkor ezen a nyelven fogalmazd meg gondolataidat! 

 

5. A jelentkezéseket feldolgozzuk és továbbítjuk a cégek felé.

6. A vállaltok közvetlenül veszik fel a kapcsolatot a kiválasztott diákokkal és számíthatsz személyes elbeszélgetésre is (2015. május 18. – 2015. június17. közötti időszakban), ami alapján a végső döntés megszületik. 

7. A vállalat döntéséről legkésőbb július 3-ig kapsz tájékoztatást.

8. Ez az időbeosztás lehetővé teszi, hogy ha szükséges, akkor sorrendet tudj módosítani még a felvételi folyamat lezárulta előtt. 

9. Pozitív döntés esetén a vállalat feltételes hallgatói munkaszerződést köt veled, mely rögzíti a duális gyakorlati képzésre vonatkozó szabályokat, a hallgatói foglalkoztatás kereteit, illetve minden olyan egyéb feltételt, mely az adott cég esetében szükséges. Fontos, hogy te is tisztában légy a szerződés tartalmával, ezért figyelmesen olvasd el mielőtt aláírod! A szerződés azért feltételes, mert abban az esetben lép életbe, ha a hagyományos felvételi eljárás keretében felvételt nyertél a Miskolci Egyetemre.