GEIAL337B(L), GEIAL533M Szakmai gyakorlat
Informatikus BSC, MSC

 

Ez az oldal a kurzus teljesítéséről szól. A szervezéssel kapcsolatos információkhoz olvassa el a Kari honlap szakmai gyakorlatos.

A Szakmai gyakorlat lebonyolítása:
1. Szervezés áprilisban, májusban.
2. A gyakorlat tényleges letöltése nyáron
3. A kurzus felvétele és teljesítése, a letöltést követő szeptemberben.

Tárgy felvételének előkövetelménye BSC esetén:

Az Operációs rendszerek, Szoftvertechnológia, Számítógép hálózatok teljesítése! Felhívnám a figyelmet, hogy mostantól nem mehet szakmai gyakorlatra az, aki a szervezés időpontjában, tehát kb áprilisban nem teljesíti a feltételeket, hiába kell a kurzust csak szeptemberben felvenni!!! Ezt a szervezők nem ellenőrzik, de ha valaki letölti a gyakorlatot, és a nem tudja felvenni a kurzust szeptemberben következő nyáron újra kell gyakorlatot letöltenie (külön engedéllyel esetleg egy évig még érvényes a letöltött gyakorlat, azaz még akkor elfogadható, ha csak egy év mulva sikerül felvenni a kurzust, de két év már semmiképpen sem). TEHÁT NE MENJEN SENKI GYAKORLATRA, HA MÉG NEM TUDJA FELVENNI A KURZUST!
(Megjegyzem, hogy a törvényi szabályozás most változik, tehát lehet, hogy ezek a szabályok változni fognak. Bár szerintem csak szigorodni fog.)
 


A kurzust csak az vegye fel aki a gyakorlatot már letöltötte az felvételt megelőző nyáron!

 

Teljesítés:

    A gyakorlat akkor tekintendő teljesítettnek, ha a szakmai gyakorlati felelőshöz (Elek Tibor) a megadott határidőig eljutott a BESZÁMOLÓ, IGAZOLÁS, ÉRTÉKELÉS és a felelős legalább elégségesre értékelte a gyakorlatot
    A gyakorlat értékelése: a beszámolót, igazolást, értékelést a halasztott határidőig le nem adó hallgatók végleges aláírás megtagadást kapnak. A tárgy jegye a beszámoló alapján adott tanszéki jegyből és az üzemi instruktor által adott jegyből adódik. Ha az elégtelen eredmény a beszámoló alapján született, akkor normál utógyakorlati szabályok szerint még megváltoztatható az eredmény. A szakmai gyakorlatot az egyetemen teljesítő hallgatóra ezek a szabályok ugyanúgy vonatkoznak.  
    BESZÁMOLÓ:
    - Hossza 10-20 oldal
    - Tartalma: A cég bemutatása max 1 oldal, a kapott feladat(ok) leírása, a kapott feladatok megoldásainak leírása (egyben időrendi munkanapló), a megoldáskor szerzett ismeretek bemutatása
    IGAZOLÁS:
    - A cég küldi a szakmai gyakorlati felelősnek. A forma nyomtatvány letőlthető a honlapról.
    - A hallgatónak célszerű meggyőződnie, hogy a cég elküldte-e az igazolást. Szükség esetén saját kezűleg juttatja el a szakmai gyakorlati felelősnek.
    ÉRTÉKELÉS:
    - A gyakorlaton végzett munkát (és egyben a beszámolót) az üzemi instruktornak értékelnie kell szövegesen (1-2 oldal), és érdemjeggyel. Az üzemi instruktornak szóló tájékoztató és az értékelés formanyomtatványa letölthető a honlapról:  Tájékoztató és formanyomtatvány   Az egyetemen letöltött gyakorlat esetén az üzemi instruktor annak a tanszéknek a kijelölt oktatója, ahol a gyakorlatot a hallgató letöltötte. A szöveges értékelést neki kell elkészítenie.  
    LEADÁSI HATÁRIDŐ:
    - A 2. tanulmányi hét vége!!.  Az Általános Informatikai Tanszék adminisztrációjában.

Mindenki megnézheti a teljesítésének állását a neptunban a félévközi számonkéréseknél.

 

Bsc-s szakmai gyakorlat

Tanszéki felelős (Elek Tibor) feladatai:
    Az Informatikus BSC hallgatók őszi szakmai gyakorlatának szakmai vezetése.
    Ez magában foglalja:

  • a hallgató segítése a szakmai gyakorlat helyének kiválasztásában
  • a hallgató beszámolójának ellenőrzése, értékelése
  • a teljesítés lejelentése
  • egyéb, nem szervezési problémák, megoldása

    Nem tartalmazza:

  • a szervezést (kérdőívek kiosztása, fogadónyilatkozatok begyűjtése, stb.). Ennek felelőse a kar megbízottja.

 

Állandó információk:

gépészkar szakmai gyakorlati oldalai. Ahol megtalálható az összes tudnivaló a gyakorlatról. Letőlthetők a szükséges nyomtatványok.

Néhány nyomtatvány itt is:
Kérdőiv (doc)
Tájékoztató és értékelés formanyomtatvány (doc)

 

Az állandó információkból kiemelve néhány fontosabb:

1. Gyakorlat időpontja: 
    - A gyakorlat hivatalos időpontja a 7. félévet megelőző nyár. Ezenbelül a szervezéskor meg van adva egy időpont, de ez a kérdőívet megadva megváltoztatható. 
    - A tárgyat a gyakorlat teljesítését követően kell felvenni, tehát a 7. félévben.
    - A gyakorlat teljesítésének előfeltétele az Operációs rendszerek, Számítógép hálózatok, Szoftvertechnológia. Tehát ha valakinek a 6. félévéig ezek a tárgyak nincsenek teljesítve az ne menjen gyakorlatra.

2. Gyakorlat helyszíne:
    - Minden hallgató egyénileg keres gyakorlati helyszínt. A lehetséges és ajánlott helyszínek listája megtalálható a honlapon.
    - A helyszín választásban segítséget adhat még a szakmai gyakorlati felelős (Elek Tibor).

3. Szervezéssel kapcsolatos tudnivalók:
    - Ügyintézéssel megbízott személy adatai a kari honlapon olvasható. Jelenleg: Barnáné Engelberth Éva. Tel: 19-14 v. 19-68 v. 23-52 mellék; E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
    - A szervezés a 6. félévben (kb áprilisban) kezdődik. Minden (szigorlatot teljesített) hallgató kap egy kérdőívet (egyetemi honlapról is letölthető), amelyen meg kell adnia a gyakorlat helyszínét (és egyéb adatait).
    - Az ügyintéző ezután felkérést küld a cégnek. A cég pedig fogadó nyilatkozatot küld válaszként. 

4. Teljesítés
    A gyakorlat akkor tekintendő teljesítettnek, ha a szakmai gyakorlati felelőshöz a megadott határidőig eljutott a BESZÁMOLÓ, IGAZOLÁS, ÉRTÉKELÉS és a felelős legalább elégségesre értékelte a gyakorlatot . 
    A gyakorlat értékelése: a beszámolót, igazolást, értékelést a halasztott határidőig le nem adó hallgatók végleges aláírás megtagadást kapnak. A tárgy jegye a beszámoló alapján adott tanszéki jegyből és az üzemi instruktor által adott jegyből adódik. Ha az elégtelen eredmény a beszámoló alapján született, akkor normál utógyakorlati szabályok szerint még megváltoztatható az eredmény. 
    BESZÁMOLÓ:
    - Hossza 10-20 oldal
    - Tartalma: A cég bemutatása max 1 oldal, a kapott feladat(ok) leírása, a kapott feladatok megoldásainak leírása (egyben időrendi munkanapló), a megoldáskor szerzett ismeretek bemutatása
    IGAZOLÁS:
    - A cég küldi a szakmai gyakorlati felelősnek. A forma nyomtatvány letőlthető a honlapról.
    - A hallgatónak célszerű meggyőződnie, hogy a cég elküldte-e az igazolást. Szükség esetén saját kezűleg juttatja el a szakmai gyakorlati felelősnek.
    ÉRTÉKELÉS:
    - A gyakorlaton végzett munkát (és egyben a beszámolót) az üzemi instruktornak értékelnie kell szövegesen (1-2 oldal), és érdemjeggyel. Az üzemi instruktornak szóló tájékoztató és az értékelés formanyomtatványa letölthető a honlapról:  Tájékoztató és formanyomtatvány   

5. Leadási határidő: 
    - A kb. a 2. tanulmányi hét  az Általános Informatikai Tanszék adminisztrációjában. Pontos időpont mindig az adott félévben Neptun üzenetben érkezik az első tanulmányi héten.

 

 

Kari információk: A  gépészkar szakmai gyakorlati oldalai